ЦИК одлучио, поново ће се бројати гласови за предсједника Српске

ГС
ЦИК одлучио, поново ће се бројати гласови за предсједника Српске

САРАЈЕВО - Централна изборна комисија (ЦИК) је на данашњој сједници одлучила да се поново броје гласачки листићи за предсједника Републике Српске. Према досадашњим резултатима Милорад Додик, кандидат СНСД-а има скоро 30.000 гласова више у односу на Јелену Тривић, кандидата ПДП-а.

-На хитној сједници Централне изборне комисије БиХ донесена је одлука о поновном пребројавању гласачих листића за предсједника Републике Српске због како наводе "нерегуларности и математичких нелогичности -саопштено је из ЦИК-а након сједнице.

Поновно бројање гласова биће обављено у Главном центру за бројање у Сарајеву, а ову одлуку ЦИК-а, није подржао члан ЦИК-а Владо Рогић који је рекао да ЦИК за ту одлуку нема законско упориште, те да то евентуално може урадити након што утврди резултате избора.

Предсједник ЦИК-а Суад Арнаутовић БиХ рекао је на сједници да су чланови ЦИК-а одржали сједницу колегијума и размотрили већи број примједби и приговора  на ток изборног процеса за ниво предсједника и потпредсједника Републике Српске.

-Имали смо на увид одређене материјалне доказе као што су  видео и документи који недвојбено показују да је процес контаминиран да не онемогућава правовремено утврђивање резултата избора у складу са законом - рекао је Арнаутовић.

Ова одлука је донесена након што је опозиција, укључујући и Тривићеву, тражила од ЦИК-а да се гласови поново изброје. Није признала побједу кандидата СНСД-а Милорада Додика.

Након што је предат захтјев за поновно бројање, у Бањалуци су прошле седмице одржана два протеста опозиције на којима се тражило да надлежни реагују на наводне нерегуларности. Према наводима опозционара, неправилности су се почеле дешавати недуго након што су се гласови почели бројати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана