ЦИК: Неоснован захтјев опозиције да се пониште избори за предсједника РС

ГС
ЦИК: Неоснован захтјев опозиције да се пониште избори за предсједника РС

САРАЈЕВО - Централна изборна комисија ЦИК БиХ одбила је једногласно на данашњој сједници у Сарајеву захтјеве ПДП-а и СДС-а за поништење општих избора за ниво предсједника Републике Српске.

Како је речено на сједници, захтјеви су одбијени због тога што није донијета одлука о утврђивању резултата избора, те истакнуто да ЦИК може поништити изборе само ако се установи да је у току изборног процеса дошло до пропуста који утичу на неправилност избора.

Представници СДС-а и ПДП-а, Мирко Шаровић, Бранислав Бореновић и Јелена Тривић предали су 5. октобра Централној изборној комисији БиХ (ЦИК) захтјев за ново бројање гласова и поништавање избора за предсједника Републике Српске.

Као разлог за поништавање избора навели су „око 65.000 компромитованих гласова“, те „бројне нелогичности и неправилности у току опших избора“ које су довеле до предности кандидата СНСД-а за предсједника Српске Милорада Додика над Тривићевом која је кандидат ПДП-а.

Како је казао предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић, злоупотријебљено је око 65.000 гласова, а којима се мијења изборна воља грађана.

ЦИК је данас донио наредбу о поновном контролном бројању 22 вреће за више нивоа власти у Главном центру за бројање у Сарајеву.

Према овој наредби, биће отворено по пет врећа за ниво Предсједништва и Парламентарне скупштине БиХ, осам врећа за Парламент ФБиХ, те по двије вреће за Народну скупштину Републике Српске и скупштине кантона.

Како је наведено, ове вреће се отварају ради отклањања нелогичности на оним бирачким мјестима гдје је у кутијама било мање листића од броја гласача.

ЦИК је данас донио одлуку и о додјели посланичког мандата Невенки Мариловић у Народну скупштину Републике Српске, након што је мандат истекао посланику Синиши Илићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана