ЦИК казнио ПДП због Петровића, СНСД због Додика, ево и због чега

ГС
ЦИК казнио ПДП због Петровића, СНСД због Додика, ево и због чега

Међу странкама, које је ЦИК новчано казнила због кршења Закона о финансирању политичких партија и Изборног закона БиХ у 2020. годину, најгоре су прошли СНСД и ПДП.

-Анализом програма утрошка средстава и његовом упоредбом са оствареним трошковима, које је СНСД у финансијском извјештају пријавила у износу од 2.571.882 КМ, утврђено је да су износи трошкова нереално планирани. Исклјучујући из програма утрошка средстава набавку опреме и измирење обавеза за изградњу објекта, планирани трошкови су остварени у проценту од 68,50 одсто. Увидом у структуру планираних и остварених трошкова утврђено је да су неки од трошкова остварени у процентима испод 5 одсто. Трошкови непроизводних услуга који су планираниу у износу од 210.000,00 КМ остварани су у износу од 809,19 КМ, што је 0,39 процената планираних ових трошкова – пише у извјештају, преноси Српскаинфо.

Даље, трошкови горива и мазива, који су планирани у износу од 250.000,00 КМ, остварени су у износу од 12.113 КМ или у проценту од 4,85 одсто. Трошкови превозника, који су планирани у износу од 30.000 КМ, остварени су у проценту од 5,73 одсто.

– Трошкове рекламе и пропаганде које је планирала у износу од 1.500.000 КМ остварила је у проценту од 64,03 одсто. У финансијском извјештају странка је пријавила ове трошкове у износу од 960.481 КМ и то: трошкове изборне кампање у износу од 921.854,25 КМ и трошкове рекламе и пропаганде као режијско-административне трошкове у износу од 38.626 КМ. Све наведено потврђује чињеницу да програм утрошка средстава СНСД није сачинио на начин да се осигура потпуна транспарентност планираног трошења средстава – тврде ревизори ЦИК БиХ.

Трошкови мимо програма

Даље, увидом у структуру остварених трошкова утврђено је да је СНСД остварио трошкове у износу од 253.503 КМ који нису предвиђени програмом утрошка средстава, да су планирани трошкови прекорачени за износ од 15.474 КМ, док за трошкове рекламе и пропаганде који су у извјештају пријавлјени као режијскоадминистративни трошкови у износу од 38.626 КМ није могуће утврдити у ком износу су планирани.

-Политичка странка је остварила трошкове уговора о дјелу у износу од 205.559 КМ, дневнице и путне трошкове у износу од 7.102 КМ, хуманитарне расходе у износу од 8.523 КМ, трошкове адвокатских услуга у износу од 3.466 КМ, расходе из претходних година у износу од 19.000 КМ, губитке од расходовања сталних средства у износу од 5.437 КМ, трошкове осталих закупнина у износу од 4.168 КМ и трошкове осигурања у износу од 245 КМ које није предвидјела својим програмом утрошка средстава – утврдили су у ЦИК.

Како се наље наводи, странка је прекорачила сљедеће планиране трошкове: трошкове комуналних услуга за износ од 1.582 КМ, трошкове платног промета за 1.040 КМ, премије осигурања за 4.272 КМ, порез и друге обавезе за 4.792 КМ и трошкове услуга за 3.786 КМ.

Уговор о дјелу

Према налазима ЦИК, на основи уговора о дјелу, уговора о обавлјању привремених и повремених послова и извјештаја о извршењу уговора, који су узети као ревизијски узорци, утврђено је да СНСД није имао надзор над извршењем активности уз плаћање накнаде, које је уговорио са својим функционерима. На захтјев Службе за ревизију да изврши увид у извјештај стручне комисије о утврђивању квалитета посла који је обавио један од функционера политичке странке уз накнаду у нето износу од 18.000 КМ, странка је доставила План дневних страначких наступа тог функцинера у изборној години на страначким и другим платформама, од 15. 01. 2020. године, који је функционер потписао. Али, тим паном нису прецизиране активности, нити су предвиђени термини активности у 2020. години.

Сљедећи прекршај СНСД, према мишљењу ЦИК, био је то што није успоставио евиденцију и није пријавио у свом финансијском извјештају неновчане донације које је остварио од двије приватне телевизије.

Хеликоптерски сервис

Неновчану донацију, према мишљну ЦИК, СНСД је оствариио и од Хеликоптерског сервиса Републике Српске, на начин што је српски члан Предсједништа БиХ (Милорад Додик) користио хеликоптер за посјету јединицама локалне управе и самоуправе, на којима је поред активности које произилазе из јавне функције члана Предсједништва БиХ посјете користио и за промовирање политичке странке за локалне изборе 2020 године.

Хеликоптерски сервис

По пријави достављеној ЦИК да је хеликоптер Хеликоптерског сервиса РС кориштен за превоз кандидата на предизборне скупове за локалне изборе 2020. године, ЦИК се обатила Кабинету српског члана Предсједништва БиХ са захтјевом да одговори да ли је члан предсједништва БиХ из РС, у складу са својим овлаштењима из Уредбе о допуни Уредбе о оснивању Ваздухопловног сервиса РС, дао одобрење за кориштење хеликоптера за превоз кандидата на предизборне скупове које је политичка странка организовала у: Братунцу, Бијелјини, Палама, Требињу, Брчком, Модричи и Теслићу.

Одговорено је да су летови обавлјени у сврху обавлјања јавне функције српског члана Предсједништва БиХ и послова из његове надлежности.

-Увидом у натписе из новинских чланака које је доставио кабинет српског члана Предсједништва БиХ утврђено је да је посјета српског члана Бијелјини, односно Бањи Дворови, поред обавлјања његове јавне функције, искориштена и за промоцију СНСД. Као предсједник политичке странке Милорад Додик је поздравлјајући грађане нагласио да ова политичка странка стоји иза пројеката који се односе на ревитализацију Бање Дворови. На истом скупу у Бањи Дворови, поред Додика грађанима су се обраћали кандидати са листе СНСД Бијелјина за локалне изборе 2020. године и истакнуте су заставе само СНСД, што потврђује промоцију ове политичке странке за локалне изборе 2020. године. С обзиром на то да СНСД није сносио дио трошкова за кориштење превозног средства Хеликоптерског сервиса ради јавног скупа, СНСД је остварио неновчану донацију јавног сервиса која је политичким странкама забрањена у складу са одредбама Закона о финансирању политичких странака – наводе у ЦИК.

Трошкови кампање

Савез независних социјалдемократа је прекорачио законом утврђени лимит на трошкове изборне кампање, чиме је прекршио одредбе члана 15.10 Изборног Закона БиХ. Према броју бирача које је објавила ЦИК за локалне изборе 2020. године могао је потрошити 896.294 КМ и за Изборе у Граду Мостару 15.129,60 КМ, што укупно износи 911.424 КМ.

Међутим, СНСД је у годишњем финансијском извјештају за 2020. пријавио трошкове изборне кампање у износу од 921.854,25 КМ.

ПДП: Трошак мимо плана

Када је ријеч о ПДП, ревизија ЦИК је пронашла многе безаконитости сличне онима узбог којих је кажњен СНСД. ПДП је 190.193 КМ утрошила мимо утврђеног Програма утрошка средстава за 2020. годину, чиме је прекршила одредбе члана 4. став (1) Закона о финансирању политичких странка.

-Странка је у годишњем финансијском извјештају за 2020. исказала укупне расходе у износу од 936.345 КМ. Увидом у Програм утрошка средстава за 2020. који је странка доставила, утврђено је да је странка планирала трошкове у укупном износу од 990.000 КМ, од чега трошкове кампање у износу од 550.000 КМ. Такође је утврђено да странка није сачинила план утрошка средстава по врстама трошкова, односно на начин којим би се осигурала потпуна транспарентност планираног трошења средстава, као и његова упоредба са оствареним трошковима. Анализом доставлјеног Програма утрошка средстава за 2020. годину утврђено је да странка није планирала све трошкове, те да је режијско-административне трошкове остварила у већем износу од планираних – наводе у ЦИК.

Којић и Петровић

ПДП је трошкове бруто плата планирала у износу од 150.000 КМ, а остварила их је у износу од 187.795 КМ, што је за 32.795 КМ више. Странка је трошкове закупа остварила у износу већем за 32.594 КМ у односу на планирани износ. Даље, ПДП није у пословним књигама евидентирала и у годишњем финансијском извјештају није исказала неновчане донације које је примила по основи бесплатних објава на друштеним мрежама, чиме је прекршила Закон о финансирању политичких странака.

Увидом у Одлуку ЦИК утврђено је да је Дејан Којић, кандидат коалиције СДС-ПДП, путем друштвене мрежа Фејсбук водио плаћену изборну кампању за локалне изборе 2020. године, а прије службеног почетка изборне кампање. Исто тако, утврђено је да је објава спонзорирана. У годишњем финансијском извјештају странка није евидентирала неновчану донацију физичког лица Дејана Којића.

-Увидом у службене евиденције утврђено је да је Љубиша Петровић, кандидат коалиције СДС-ПДП, путем Фејсбука водио плаћену изборну кампању за локалне изборе 2020. године, а прије службеног почетка изборне кампање. На објави је наведено да је спонзорирана, што је неспоран доказ вођења плаћене изборне кампање. Странка у годишњем финансијском извјештају није евидентирала ову неновчану донацију – наводе ревизори ЦИК.

Љубиша Петровић

Подсјећамо, Петровић је актуелни градоначелник Бијељени, фунционер је СДС, али је прије четири године био заједнички кандидат СДС и ПДП.

 

Такође, ни ПДП није пријавио неновчану донацију од приватне ТВ куће, што је, сматра ЦИК, кршење закона. Евиденције о довчаним донацијама физичких лица нису детаљно приказане.

Увидом у уговоре о закупу пословних простора утврђено је да ПДП у пословним књигама и годишњем финансијском извјештају није исказала тачне податке о трошковима закупа пословних простора које је користила у Кнежеву, Сребреници, Гацку, Трнову и Зворнику.

– На основи доступних података евидентно је да ПДП није пријавила све трошкове медијског представлјања, односно да у финансијским извјештајима за 2020. годину које је поднијела ЦИК није исказала све трошкове изборне кампање – један је од разлога због којих је ПДП неправоснажно новчано кажњена са 43.000 КМ.

Помоћ током пандемије

Контролом хуманитарних расхода и увидом у доставлјену документацију утврђено је да је странка на основи двије одлуке исплатила новчану помоћ у износу од по 100 КМ физичким лицима као помоћ у вријеме пандемије вируса корона.

Укупан износ помоћи коју је странка на овај начин исплатила физичким лицима износи 3.150 КМ. Иако се ради о личним примањима, странка на ове исплате није обрачунала и исплатила припадајући порез на доходак и доприносе.

Нетачно приказане обавезе

У поступку ревизије финансијских извјештаја утврђено је да ПДП није у годишњем финансијском извјештају евидентирала и у пословним књигама правилно исказала обавезе према добавлјачима на дан 31. 12. 2020. године.

-Странка је у својим пословним књигама и годишњем финансијском извјештају, а због погрешног евидентирања књиговодствених исправа у пословним књигама, исказала обавезе у износу већем од стварно насталих према добавлјачима: ”ГРАНДЦОММЕРЦЕ“ д. о. о.

Козарска Дубица у већем износу за 297 КМ, Радио-телевизија Слобомир у износу већем за 2.340 КМ и “Тримикс“ Бијељина у износу већем за 143 КМ. Странка је у годишњем финансијском извјештају према добављачу “Вилукс“ Бањалука исказала обавезе у износу од 15.310 КМ. Увидом у Извод отворених ставки добавлјача на дан 31.12.2020. године, који је странка овјерила, утврђено је да обавезе странке према овом правном лицу износе 16.421 КМ – наводи ЦИК.

Између осталог, на рачуну добављача “АД КРАФТ“ од 20.10.2020. године, у износу од 5.000 КМ наведене су услуге интернетских портала без навођења деталја о појединачним објавама (назив портала, број објава, вријеме трајања и сл).

Кампања

Према одредбама Изборног закона БиХ, ПДП је за потребе изборне кампање, према броју бирача који је објавила Централна изборна комисија за Локалне изборе 2020. године могла потрошити 531.837 КМ. ПДП је исказала трошкове изборне кампање у износу од 412.907 КМ.

-Износ трошкова кампање исказан у годишњем финансијском извјештају није коначан јер га је потребно увећати за трошкове оглашавања путем друштвених мрежа и трошкове медијског представлјања на РТВ “БН“ које странка није пријавила у финансијском извјештају – наводе ревизори ЦИК.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана