ЦИК измијенио одлуку о компензационим мандатима, ево ко ће у Народну скупштину

Срна
Foto: Велибор Трипић

САРАЈЕВО - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ донијела је данас, поводом жалбе СДП-a, Одлуку о првој измјени Одлуке о утврђивању и објављивању резултата Општих избора у БиХ 2022. године, односно измјенила је прву одлуку о додјели компензационих мандата за Народну скупштину Републике Српске.

Према овој одлуци, компензациони мандат кандидата СНСД-а Маре Грануле  (Српкиња) додјељује се кандидату исте странке Ани Љубојевић (Хрватица) , компензациони мандат кандидата ПДП-а Марине Благојевић (Српкиња) додјељује се кандидату исте странке Диани Чекић (Хрватица), компензациони мандат Борана Босанчића (Србин) из ДЕМОС-а додјељује се кандидату исте странке Сузани Гашић (Хрватица), док се компензациони мандат кандидата Покрета за државу Амине Кавазовић (Бошњакиња)  додјељује Андреи Гајић (Хрватица).

Уважавајући жалбу СДП-а трећи компензациони мандат за Парламент ФБиХ се додјељује Сенаду Бошњаку из исте странке, умјесто Есми Хасанбашић.

Члан ЦИК-а Ахмет Шантић објаснио је да је ова одлука донесена како би се испоштовао принцип да сва три конститутивна народа имају по четири компензациона мандата у Народној Скупштини Републике Српске.

- Недостајуће припаднике из реда хрватског народа смо управо замијенили онако како то налажу одредбе Изборног закона. Није завршен овај посао за Федерални парламент - казао је Шантић.

ЦИК је донио и нову Наредбу о поновном контролном бројању у Главном центру за бројање у сарајевској дворани “Зетра” са више бирачких мјеста у основним изборним јединицама Горажде, Мостар и Бањалука за више нивоа власти.

Према овој наредби поново ће се пребројавати гласови са једног бирачког мјеста у Бањалуци за Народну скупштину Републике Српске, са 11 бирачких мјеста у Горажду за нивое Парламента ФБиХ и Босанско-подрињског кантона, те са једног бирачког мјеста у Мостару за ниво скупштине Херцеговачко-неретванског кантона.

На данашњој сједници једногласно је усвојен и Извјештај о деветомјесечном извршењу буџета ЦИК-а у периоду од 1. јануара до 30. септембра ове године. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана