ЦИК донио одлуку: СДС иде на изборе

ГС
ЦИК донио одлуку: СДС иде на изборе

САРАЈЕВО - На данашњој сједници Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ овјерена је "Српска демократска странка – Воља народа" за учешће на предстојећим локалним изборима.

Чланови ЦИК-а су ову одлуку донијели једногласно, без претходне расправе.

С обзиром на то да је ријеч о новом политичком субјекту у правном смислу, странка неће моћи имати чланове бирачких одбора.

Подсјетимо, на прошлој сједници је одбијена сагласност за овјеру Спрске демократске странке /СДС/ због блокираних рачуна за финансирање кампање.

Члан ЦИК-а Вања Бјелица Прутина тада је истакла да је у СДС-овој пријави спорно што је отворен рачун на физичко лице, те да не може прихватити овјеру те странке за предстојеће локалне изборе.

Након тога је предсједник СДС-а Милан Миличевић рекао је да ће странка уложити жалбу на одлуку ЦИК-а.

СДС се у проблему нашао због пооштравања политике америчких санкција, јер се та странка налази на црној листи, због чега су им прије неколико мјесеци блокирани сви рачуни.

С обзиром на ново име странке, у правном смислу "СДС - Воља народа" неће моћи имати своје чланове у бирачким одборима, јер је одлуком Кристијана Шмита одлучено да чланове у бирачким одборима могу делегирати само оне странке које имају своје посланике, одборнике или вијећнике у општинским и градским вијећима у претходном мандату. /крај/жд
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана