ЦИК БиХ: Усвојен извјештај о посматрању општих избора 2022, изборе за кантоне одржати посебно

Срна
ЦИК БиХ: Усвојен извјештај о посматрању општих избора 2022, изборе за кантоне одржати посебно

САРАЈЕВО - Конгрес локалних и регионалних власти Савјета Европе усвојио је извјештај мисије у којој је учествовала делегација од 15 чланова која је посматрала опште изборе у БиХ одржане 2. октобра прошле године.

На дан избора, девет тимова са 19 посматрача Конгреса посјетило је око 125 бирачких мјеста како би посматрали изборне процедуре - од отварања бирачких мјеста до бројања гласачких листића, саопштено је данас из Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ.

"Избори су уопштено били мирни и добро организовани, те у складу са одговарајућим одредбама на већини посјећених бирачких мјеста", истакао је извјестилац Британац Стјуарт Диксон.

Он је поздравио бројна практична побољшања која је провела изборна администрација како би се смањила могућност изборне преваре.

Међутим, извјештај Конгреса је идентификовао неке области у којима још има простора за напредак, посебно у погледу медија, равноправног учешћа жена у политичком животу и недостатка транспарентности и надзора над финансирањем кампања политичких странака, наводи се у саопштењу.

Конгрес је позвао власти да побољшају доступност бирачких мјеста и да преиспитају процедуру за помоћ при гласању.

Наведено је да је Диксон још једном поновио препоруку Конгреса да се избори за кантоналне скупштине организују одвојено од општих избора како би се избјегло да регионална питања буду засјењена питањима на нивоу БиХ.

"Повјерење, интерес и воља за бављењем кантоналном политиком вратиће се једино предлагањем јасних политичких алтернатива и програма грађанима БиХ", закључио је Диксон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана