ЦИК: 16 странака не налази се на пријављеној адреси

ГС
ЦИК: 16 странака не налази се на пријављеној адреси

САРАЈЕВО - Централна изборна комисија Босне и Херцеговине (ЦИК БиХ) утврдила је данас да се 16 политичких странка не налази на адреси на којој су пријављене ЦИК-у, те да су им захтјеви за финансијске извјештаје враћени.

Чланови ЦИК-а усвојили су данас на сједници Информацију за политичке странке које нису поднијеле финансијске извјештаје у којој се наводи да је Служба за ревизију ЦИК-а упутила свим политичким странкама које нису поднијеле финансијске извјештаје да то учине у року од седам дана.

Наглашено је да још 43 политичке странке у БиХ нису поднијеле финансијске извјештаје ЦИК-у те да шест политичких странака није омогућило приступ просторијама због обављања ревизије Извјештаја за 2018. годину.

Члан ЦИК-а Суад Арнаутовић сматра да треба бити нулта толеранција према таквим политичким странкама, а посебно онима које недозвољавању приступ сједишту странке.

- Законом су прописане мјере за то, да се апсолутно забрани учешће на изборима или да се обавијести тужилаштво и судови да се такви субјекти избришу из регистра - поручио је Арнаутовић.

Предсједница ЦИК-а Вања Бјелица-Прутина истакла је да странке унапријед добију најаву да ће их посјетити ЦИК и да им треба омогућити приступ информацијама те да је недостављање финансијских извјештаја недопустиво и да је неопходно реаговати.

Чланица ЦИК-а Ирена Хаџиабдић сматра да све странке које су регистроване на погрешној адреси треба санкционисати те захтијевати гашење те странке.

- Озбиљна је ствар да неко партиципира у власти, а има лажну адресу - закључила је Хаџиабдић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана