Цицовић: Српски народ само сабран и јединствен може се одупријети непоштовању Устава

Срна
Foto: Скриншот

БЕОГРАД - Српски народ само сабран и јединствен може се одупријети правном насиљу и непоштовању устава, те мноштву смицалица и подвала оркестрираних са Запада, поручио је шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић на пријему поводом Дана Републике и првог Устава Српске.

Поздрављајући присутне званице из Србије и Републике Српске на пријему у Дому војске у Београду, Цицовић је истакао да српски народ треба да разумије важност јединства свих српских политичких актера на идентитетским темама и уставној и међународној позицији Републике Српске.

“Јако је важно да се тим темама не надгорњавамо и међусобно политички позиционирамо, већ да постигнемо висок ниво јединства и саборности да једногласно наступамо и на нивоу БиХ, и пред свима који нам из свијета долазе. Уздали смо се и уздамо се у себе и лијепо је и добро што имамо пријатеље у свијету, што нисмо сами”, рекао је Цицовић.

Он је подсјетио да је ово десети, јубиларни пријем у Београду, који приређује Представништво Републике Српске у Србији, гђе Срби из Српске и Србије заједно обиљежавају Дан Републике и дан када је проглашен први Устав Републике Српске.

Цицовић је напоменуо да су прошле 32 године од стварања Републике Српске, Републике која је створена у миру 9. јануара 1992. године, а уставноправно заокружена на Скупштини српског народа у БиХ 28. фебруара 1992. године, када су српски народ и српско руководство тог времена показали висок степен јединства и саборности.

Он је истакао да је у ове 32 године стала и херојска одбрана Републике Српске и народа у рату, али и сва непринципијелна насртања на Србе и Српску у годинама послије рата.

“Данас јасно видимо да је ововремено непоштовање Устава и правно насиље у БиХ идентично оном непоштовању Устава и оном правном насиљу у вријеме разбијања Југославије, а види се и да политичка и свака друга подршка политичком Сарајеву долази са истих адреса - како онда, тако и данас”, рекао је Цицовић.

Он је указао да се само у таквом стању може догодити да се суди за извршавање уставних и законских обавеза.

“И да су судови у Сарајеву легални, а нису, не би могли судити предсједнику Републике Српске, само зато што легално обавља своје уставне и законске обавезе. Нелегалан је сваки суд који би да суди по нелегалном налогу нелегалног странца. Само је у БиХ тако”, истакао је Цицовић.

Он је оцијенио да политичко Сарајево афирмише уставно и правно насиље у БиХ, прихвата колонијални статус БиХ и не само пристаје, него и тражи да странци управљају БиХ.

Цицовић је додао да политичко Сарајево, такође, тражи да о судбини БиХ одлучују они који нису држављани БиХ и које не бирају грађани на изборима.

Зато је, навео је он, логичан одговор из Републике Српске да је таква БиХ немогућа, а да је могућа само БиХ дефинисана Дејтонским мировним споразумом, његовим Анексом 4 који је Устав БиХ и гђе је јасно дато да БиХ чине три конститутивна народа, Срби, Бошњаци и Хрвати и два ентитета Република Српска и Федерација БиХ.

Према његовим ријечима, само се поштовањем тих докумената и њиховом стриктном примјеном обезбјеђује мир, стабилност и будућност за све њене грађане.

Цицовић је истакао и да је подршка Републици Српској од Русије и руског предсједника Владимира Путина радост и обавеза да ту подршку никад, никако и нимало не изневјери.

“На здравље и на радост нам наша Република Српска. И на многаја љета да славимо њен рођендан и њено уставноправно утемељење. Живјела Република Српска. Живјела Србија”, рекао је Цицовић.

Скупштина српског народа БиХ донијела је Устав 28. фебруара 1992. године који је једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању и гарантовао је пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

Највиши правни акт Републике Српске, који је уз одређене амандмане и данас на снази, донесен је прије избијања трагичних сукоба, те једностраног бошњачког и хрватског проглашења независности БиХ након референдума одржаног 1. марта на којем нису учествовали Срби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана