Цицовић: "Дани Српске у Србији" допринијели одличним односима

Срна
Цицовић: "Дани Српске у Србији" допринијели одличним односима

БЕОГРАД - Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је за Срну да је протекла традиционална манифестација "Дани Српске у Србији" дала одговарајући допринос укупности одличних односа Републике Српске и Србије, а договорени су и конкретни видови сарадње.

Он је навео да Представништво овом манифестацијом, одржаном у 12 градова, Србији представља Републику Српску кроз програме из културе и умјетности, уз директне пословне контакте и договоре привредника Србије и Српске, као и сусрете збратимљених градова са двије стране Дрине.

Манифестација је одржана у Београду, Крагујевцу, Краљеву, Крушевцу, Пожаревцу, Нишу, Новом Саду, Врању, Сремској Митровици, Суботици, Сомбору и Зрењанину.

Цицовић је навео да је ово, 12. издање ове манифестације, као и све претходне, организовано уз помоћ Владе Републике Српске, у циљу што непосредније сарадње институција културе и умјетности кроз програме који изражавају снажно опредјељење за очување српског националног идентитета, српског језика и ћириличког писма, православне вјере, културе и традиције.

-Главна порука овогодишње манифестације била је да јединство и саборност српском народу никад нису били потребнији него сада. И као што је лијепо то што је 16 програма било из свих крајева Републике Српске, тако је лијепо и то што су изведени у 12 градова Србије, од Суботице до Врања - рекао је Цицовић.

Сви програми су, оцијенио је Цицовић, одлично примљени код публике и у институцијама културе у Србији.

-У разговорима делегација градова и општина Српске и Србије имали смо заиста вриједне и конкретне видове сарадње и договоре за убудуће - истакао је Цицовић.

У међусобним разговорима између руководства градова домаћина и представника градова из Републике Српске, Представништва и Владе Републике Српске наглашена је потреба саборности и међусобне подршке српског народа са обје стране Дрине са акцентом на очување његовог идентитета, језика, писма, традиције и обичаја.

Цицовић је рекао да је у свим градовима истакнута потреба за учвршћивањем и проширењем сарадње у области привреде, културе, умјетности и свим другим областима, са акцентом на подстицање сарадње између младих из Републике Српске и Србије и то у свим областима од културе до повезивања младих привредника.

-Најизразитија и овом времену, рекао бих, најпотребнија је иницијатива из разговора у Крушевцу, а морам признати да се са једнаким жаром слично говорило и у другим мјестима Србије, да се организују тематски скупови по градовима Српске и Србије на којем би учествовали млади стручњаци из Републике Српске и из Србије који би разговарали о заштити српског језика и ћирилице, имајући у виду да је то изузетно важан дио културног насљеђа и кључни елемент идентитета сваког народа, па и нашег - нагласио је он.

Према његовим ријечима, у сарадњи институција културе најављена је представа у копродукцији бијељинског и крушевачког позоришта, затим сарадња сомборске галерије "Милан Коњовић" са галеријама у Републици Српској, а галерија "Сретен Стојановић" из Приједора са Галеријом легата "Никола Кока Јанковић" из Крагујевца.

Успоставља се, каже он и сарадња галерије "Милена Павловић Барили" из Пожаревца и Музеја Херцеговине из Требиња, као и културно-умјетничких друштава ова два града, а наставиће и сарадњу својих позоришта.

-Већ постоји одлична сарадња између библиотеке из Краљева и Народне универзитетске библиотеке у Бањалуци, као и сарадња Народног музеја у Краљеву и Музеја Херцеговине у Требињу - рекао је Цицовић.

Напоменуо је да је, уз културно-умјетничке програме и сусрете збратимљених градова са двије стране Дрине, одржан изузетно успјешан сусрет привредника Републике Српске и Србије.

-Одржан је и Пословни форум у Новом Саду у Привредној комори Војводине уз подршку Привредне коморе Републике Српске који је указао на суштину међусобних односа и правце којима привреде Србије и Српске треба да иду како би међусобну сарадњу подигле на још виши ниво - указао је он.

На пословном форуму разговарано је, додао је Цицовић, о привредној и економској ситуацији и разлозима због којих би фирме из Србије које послују на подручју БиХ требало да буду регистроване у Републици Српској, јер колико је то важно за Српску, толико би и економски разлози требали да буду значајни за те фирме, почев од цијене електричне енергије која је у Српској мања него у ФБиХ, до нижих пореза и субвенционисања плата.

Плод директних разговора привредника на овом форуму је потписан споразум о сарадњи "Витаминке" из Бањалуке и "Универекспорта" из Новог Сада, домаћег трговачког ланца који ће бањалучкој компанији омогућити да своје производе пласира у Србији у продавницама овог трговачког ланца.

-Ова 12. манифестација „Дани Српске у Србији“ је на свој начин и у свом обиму дала допринос јединству и заједништву културе и умјетности српског народа са двије стране Дрине - рекао је Цицовић.

Реакције на програме из Републике Српске у свим градовима биле су, додао је он, и ове године на нивоу који све у Представништву обавезује на боље и разноврсније програме манифестације.

-Све у свему, високе оцјене публике и јавности обавезују нас да ову манифестацију памтимо као такву и да у 2025. години будемо бар корак изнад - истакао је Цицовић у изјави за Срну, сумирајући резултате манифестације "Дани Српске у Србији", одржане од 20. до 26. септембра.

Овогодишња манифестација је свечано отворена 20. септембра у Народном позоришту у Београду, а затворена је 26. септембра у Културном центру Зрењанина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана