Цицовић: БиХ класична колонија западних сила

Срна
Цицовић: БиХ класична колонија западних сила

БЕОГРАД - БиХ је запала у ћорсокак из којег не зна да се врати и нађе свој пут као слободна земља три народа и два ентитета, а тај безизлаз начинио је од ње класичну колонију западних сила, рекао је шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић на трибини у Београду "Деколонизација БиХ и самоопредјељење Српске".

Цицовић је на почетку трибине у прес-центру Удружења новинара Србије истакао да су странци за четврт вијека правним насиљем учинили да власт у ФБиХ постане зависна о страној сили, што Републику Српску полако гура из БиХ, ма колико је истовремено за све и свашта нападали.

-Имајући у виду да је политичко Сарајево опредијељено за трајно туторство Запада, деколонизација БиХ је, ипак, могућа само у Републици Српској, гдје су руководство и народ трајно опредијељени за слободу - рекао је Цицовић.

Подсјетио је да су у Српској у том правцу већ чињени и чине се кораци вриједни пажње као што су непризнавање неуставних потеза досадашњих високих представника и овог самозваног, неприхватање неуставних одлука Уставног суда, одбијање било какве комуникације са амбасадорима и другим представницима Запада који не поштују Републику Српску и Устав БиХ.

-Велике и све брже промјене у свијету, прекомпоновање економских, политичких и војних чинилаца са нарастањем и ширењем мултиполарности од истока, преко југа па на запад, све очигледније утичу и на односе у БиХ, тако да уколико политичко Сарајево и Федерација БиХ не схвате значај деколонизације - самоопредјељење Републике Српске биће све ближе остварењу - навео је Цицовић.

Он је оцијенио да би могућа деколонизација БиХ захтијевала искрен и садржајан договор представника три народа и два ентитета.

Цицовић је подсјетио да Дејтонски споразум у Анексу четири, који је Устав БиХ, гарантује сваком ентитету право на све државне функције и овлаштења која овим уставом нису изричито додијељна институцијама БиХ.

Трибину организују информативно-политички портали "Све о Српској" и "Факти", уз подршку Представништва Републике Српске.

На трибини ће говорити и бивши министри спољних послова СР Југославије Владислав Јовановић и Живадин Јовановић, политиколози Ненад Кецмановић, Александар Павић, Душан Пророковић и Срђан Перишић, историчари Драгомир Анђелковић и Александар Раковић, стручњак за безбједност Предраг Ћеранић, новинар Синиша Љепојевић и уредник портала "Све о Српској" и "Факти" Ђуро Билбија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана