Ћеранић: Резолуција Бундестага виртуелна реалност у служби америчке политике

Срна
Ћеранић: Резолуција Бундестага виртуелна реалност у служби америчке политике

БЕОГРАД - Њемачка владајућа коалиција је спроводник америчких интереса на западном Балкану, а посланици који су изгласали Резолуцију Бундестага о БиХ којом се тражи укидање конститутивних народа живе у виртуелној реалности, сматра декан бањалучког Факултета безбједносних наука Предраг Ћеранић.

Ћеранић је истакао да та резолуција неће допринијети бољој будућности БиХ као што се званично тврди у том документу, већ даљој стагнацији међунационалних односа и бројних неријешених политичких питања која упорно једна страна кандидује међународном фактору да их ријеши.

Њемачки Бундестаг усвојио је Резолуцију владе Њемачке да у БиХ у оквиру мисије “Алтеа” пошаље 50 војника. Истовремено, прихваћен је и приједлог СПД-а, односно препорука Влади Њемачке у којој се, између осталог, тражи да у БиХ буде укинут концепт конститутивних народа и уведен принцип “један човјек један глас”.

Ћеранић је рекао да је важније питање зашто је Бундстаг промијенио однос према Хрватима у БиХ, док однос те институције према Србима не чуди “поготово кад се има у виду да је Адис Ахметовић извјестилац Бундестага за БиХ”.

“Као да живе у неком виртуелном свијету, њемачки посланици који су изгласали резолуцију тврде да неће дозволити да се још један рат догоди у БиХ. Управо је Њемачка узрок два велика, свјетска рата, а много је допринијела и рату деведесетих година на простору бивше Југославије зато што је прва признала и Словенију, и Хрватску, и БиХ као независне државе”, навео је Ћеранић.

Он је рекао да је Резолуција политичка платформа коалиције на власти и додао да је било посланика из других партија који су сасвим другачије видјели ситуацију у БиХ и какав би однос Њемачке требало да буде према западном Балкану, али да су они тренутно у мањини.

Ћеранић је истакао да је политички дио Резолуције Бундестага важнији, док слање 50 војника у БиХ не значи много јер је ријеч више о питању легитимитета Њемачке.

Он је подсјетио да су и неки посланици тврдили да слање њемачких војника у БиХ нема легитимитет УН.

Према његовим ријечима, БиХ је територија чији суверенитет многи угрожавају, што се види из односа Владе Велике Британије која шаље војне стручњаке, или Њемачке која шаље своје војнике.

“Мислим да у будућности можемо очекивати и неке друге војнике. И Турска може послати своју јединицу, само се то право оспорава онима који су најважнији гаранти Дејтонског споразума, а то су сусједне државе. Тако да је са аспекта суверенитета БиХ та резолуција врло спорна, а 50 војника не значи ништа”, навео је Ћеранић.

Он је нагласио да све то “треба посматрати у контексту предстојећих октобарских избора и фаворита Њемачке и Велике Британије који су у БиХ веома познати”.

“Ставка Резолуције о укидању конститутивних народа може се посматрати у контексту радикалне промјене односа Немачке према Хрватима”, рекао је Ћеранић и додао да то иде у прилог Бошњацима, а на штету Срба и Хрвата.

Према његовим ријечима, до те промјене је дошло одласком Ангеле Меркел која је водила балансирану и уравнотежену политику не само кад је у питању Балкан, него и велике силе попут Русије.

“Ангела Меркел је саградила Сјеверни ток два, а њени насљедници не знају ни да га пусте у рад. Меркелова је водила њемачку политику док актуелна влада показује велику подложност и подређеност америчкој спољној политици коју само спроводи. Мислим да је то главни узрок и ове промјене према Хрватима у БиХ”, закључио је Ћеранић за “Спутњик”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана