Ћеранић: Додик је најугроженија личност у БиХ

ГС
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА- Предсједник Републике Српске Милорад Додик без сумње је најугроженија личност данас у БиХ, истакао је декан Факултета безбједносних наука бањалучког Универзитета Предраг Ћеранић поводом информација да се на предсједника Републке Српске спрема атентат, а које је изнијела шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сања Вулић.

Ћеранић је гостујућу у Јутарњем програму РТРС-а нагласио да МУП Српске има задатак да обезбјеђује штићене личности, међу које спада и предсједник Додик.

- У тој конкуренцији штићених личности Додик је најугроженији, а пријетње долазе на дневном нивоу, што путем мејла, што путем друштвених мрежа. Те пријетње анализира Управа за обезбјеђење лица и обејката. У 90 одсто случајева те пријетње су неутемељене, а осталих 10 одсто се просљеђује Управи за борбу против тероризма и екстремизма, након чега се предузимају мјере тамо гдје постоји реална опасност - навео је Ћеранић.

Он је истакао да се ниједна пријетња не одбацује и напоменуо добру међуполицијску сарадњу МУП-а Српске и ФБиХ.

- Ми са федералним МУП-ом, упркос његовом министру Рами Исаку, имамо беспријекорну сарадњу и потпуно повјерење. Струка обавља свој посао и ствари се не препуштају случају. Када је у питању најновија пријетња Додику није ми познато да ли дошло до размјене информације између два МУП-а, али сам сигуран да ће бити предузете све мјере да се провјере те информације - каже Ћеранић.

И информација да је посјечено дрвеће испред Суда БиХ, каже Ћеранић, може да наведе на закључак да се у Сарајеву спрема атентат на Додика снајпером.

- Дрон је данас највећа опасност, јер је јефтин за набавити и на њега се лако може поставити експлозивна напарава. Међутим, МУП Српске је набавио антидрон пушке и сваки покушај атентата би био неутралисан - закључио је Ћеранић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана