Централно спомен-обиљежје доказ потребе за слободом и миром

Срна
Централно спомен-обиљежје доказ потребе за слободом и миром

БАЊАЛУКА - Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац истакла је данас у Бањалуци да ће централно спомен-обиљежје погинулим борцима у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату бити мјесто окупљања на датуме који сјећају на тешке дане, али и на оне на које се Срби поносе, попут 9. јануара Дана Републике.

Граорчева је подсјетила да је готово 24.000 српских бораца положило живот на бранику отаџбине и да је овај споменик живи доказ те борбе и потребе за слободом и миром за српски народ на овим подручјима.

"Најмање што смо ми као друштво, као саборци, као припадници породица које су изгубиле своје чланове могли да урадимо јесте да иницирамо, а потом и изградимо споменик слободи, сјећању на страдале, као подсјетник да се рат никада више не смије водити", истакла је Граорчева у обраћању окупљенима у Бањалуци.

Она је указала да овај споменик треба да буде подсјетник да страдање бораца увијек мора бити на памети и да се мора сачувати оно што је крвљу одбрањено и стечено.

Граорчева је истакла да овај споменик треба да буде мјесто на које сваки странац, који дође у Бањалуку, мора да буде доведен и упознат са српским страдањем, историјом, јер је над Србима извршен геноцид.

Она је навела примјере страдања Срба у протеклом рату међу којима је и 3.267 Срба у Подрињу за које нико не одговара

"Изградњом овог споменика обавезујемо се да не смијемо и да нећемо заборавити ниједну породицу, погинулог борца, несталог цивила, ниједну породичну трагедију", истакла је Граорчева у обраћању окупљенима.

Званичници Републике Српске, представници града Бањалука и борачких организација присуствују церемонији у Бањалуци у оквиру које је предвиђен обилазак локације на којој се гради централно спомен-обиљежје погинулим борцима Одбрамбено–отаџбинског рата.

Церемонији присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, премијер Радован Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић, градоначелник Драшко Станивуковић, представници борачких организација и грађани.

Изградња централног централног спомен-обиљежја погинулим борцима Одбрамбено–отаџбинског рата почела је на Видовдан, 28. јуна прошле године, а планирани рок изградње је 300 дана.

Споменик ће имати 62 стуба који симболизују број бригада које су се бориле за Републику Српску, у средини ће бити дрво тисе, док би у подземном дијелу требало да буду музеј и спомен-соба.

Споменик граде фирме "Нискоградња" из Лакташа, "Тектон", "АБЦ солушн" и Центар за пројектовање и консалтинг из Бањалуке.

Градска администрација је симболично на 30 година постојања Републике Српске расписала конкурс за идејно рјешење централног спомен–обиљежја на локацији у центру града – између Музеја савремене умјетности Републике Српске, Градске управе и Храма Христа Спаситеља.

Кроз Војску Републике Српске је прошло 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио је живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одбрану Српске.

Званичници Српске и града обишли мјесто гдје се гради централни споменик борцима

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана