Централна банка БиХ продала више од тоне злата девизних резерви

Г.С.
Централна банка БиХ продала више од тоне злата девизних резерви

САРАЈЕВО - Централна банка БиХ недавно је продала 40.000 унци злата (32.000 унце су једна тона), што је више од тоне злата девизних резерви.

То је учињено због тржиштних кретања, односно пада вриједности злата и јачања долара. Међутим, поставља се питање одговорности, односно ко је донио одлуку о томе.

Од раније је познато да је за осам мјесеци ове године капитал Централне банке пао за 262 милиона КМ. Раније су из Централне банке то образложили инфлацијом, односно повећавањем каматне стопе Европске централне банке, што је довело до пада вриједности државних вриједносних папира. А око 70 одсто државних девизних резерви се инвестира у вриједносне папире, који се сматра сигурним обликом имовине.

Одговор на питање зашто је то тако требају дати финансијски стручњаци. Да ли се ради о лоше структурираном портфолију, да ли се могло боље инвестирати или је кључни разлог немилосрдно тржиште?

Из Централне банке су потврдили да су продали одређени дио злата.

"ЦББиХ је продала један дио злата који смо имали у портфолију. То је урађено у складу са мандатом дефинисаним Законом и у најбољем интересу ЦББиХ на бази детаљних анализа и пројекција. ЦББиХ је у периоду 2009. до 2022. године подузимала низ трансакција куповине и продаје злата, као и трансакција куповине и продаје вриједносних папира, те орочавања депозита, све у циљу диверсификације портфолија девизних резерви и очувања аранжмана валутног одбора. ЦББиХ прати тржишна кретања на бази којих доноси инвестиционе одлуке – речено је из ове институције.

Колико је мудро продавати злато као сигуран медиј за инвестирање је питање за стручњаке. Јасно је да се на финансијском тржишту дешава пад вриједности злата и раст вриједности долара и могуће је да је процијењено да ће се тај тренд наставити. Међутим, поставља се питање ко је донио ту одлуку.

Да ли је то урадио Инвестициони комитет или Управни одбор и да ли је Предсједништво БиХ обавијештено о томе? На та питања Централна банка није одговорила. Треба истаћи да Управно вијеће ЦБ никада није потврђено од још увијек актуелног Предсједништва БиХ, а закон о Централној банци не познаје технички мандат.

– Стратешко опредјељење, засновано на процијењеном нивоу тржишног ризика којег централна банка, која функционише по аранжману валутног одбора може преузети и чињеници да злато има изузетно високу волатилност, је да се учешће монетарног злата у укупном портфолију девизних резерви креће од око 1 до 2 одсто – истичу из Централне банке.

Иначе, девизне резерве Централне банке БиХ износе 15,95 милијарди КМ, а то су подаци из прољећа ове године. Према тренутној тржишној вриједности Централна банка је за продају више од тоне злата могла добити 66,5 милиона долара.

Једно од кључних питања које се намеће јесте да ли је циљ ове продаје био покрити (прикрити) губитак у пословању с обзиром да је добит банке у посљедњих шест мјесеци тек око два милиона КМ, пише Кликс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана