Ћехотина порасла, Дрина у опадању

Срна
Ћехотина порасла, Дрина у опадању

БИЈЕЉИНА - Водостај Ћехотине на подручју општине Фоча је на врхунцу, али се не очекује да ће доћи до изливања, док су Дрина и остале ријеке у стагнацији или опадању, речено је јутрос Срни у општинској Цивилној заштити.

Ћехотина је у насељу Лазарево једним дијелом поплавила ливаду испод пута, али из Цивилне заштите поручују да за сада нема опасности за домаћинства.

Шеф фочанског штаба Цивилне заштите Милош Јакић рекао је да су у комуникацији са Службом за спасавање из Пљеваља која прати ниво Ћехотине у горњем току и њихова је процјена да је висина водостаја те ријеке на максимуму, те да се очекује благо опадање.

Дрина је током ноћи опала за око 120 центиметара, а стабилни су и водостаји осталих ријека.

У Фочи киша пада већ четврти дан, са краћим прекидима, док је у вишим предјелима прешла у сусњежицу и снијег. /крај/ај/љљ/фото

Уна се излила на пољопривредно земљиште

Водостај Уне у Костајници јутрос у 8.00 часова износио је 382 центиметра, ријека се излила на пољопривредно земљиште, али није поплављен ниједан објекат, рекао је Срни начелник општинског Штаба Цивилне заштите Слободан Ђурић.

Ђурић је навео да је тренутно стање у овој локалној заједници стабилно и да водостај Уне може расти још око 50 центиметара прије него што почне да плави стамбене објекте.

Према његовим ријечима, вода је пришла близу три куће у Улици Ранка Шипке, али за сада није поплављен ниједан помоћни и стамбени објекат.

"С обзиром на то да киша више не пада и да су локалне притоке у опадању, не очекујемо веће проблеме на подручју наше општине", рекао је Ђурић, додајући да Цивилна заштита редовно прати стање на терену.

 

Водостај Уне и Сане и даље у порасту, ванредна одбрана на подручју Семберије

Јавна установа "Воде Српске" увела је ванредне мјере одбране од поплава за поплавно подручје Семберије - Сектор један, пошто је на мјерној станици Радаљ у Србији рано јутрос забиљежен водостај ријеке Дрине од 500 центиметара, са тенденцијом даљег раста.

Становништво насеља у близини ријеке Дрине позвано је да прати обавјештења надлежних институција, с обзиром да се данас очекује даљи раст водостаја у доњем току ријеке Дрине, саопштено је из "Вода Српске".

Надлежне службе Јавне установе "Воде Српске" у сарадњи са Цивилном заштитом предузимају одговарајуће ванредне мјере одбране од поплава.  

Водостај ријеке Уне код Новог Града и даље у порасту, али испод квоте редовне заштите од поплава од поплава се уводи када достигне 450 центиметара, изјавио је  самостални стручни сарадник за послове Цивилне заштите Мирко Лукић.

Он каже да је водостај ријеке Уне у Новом Граду 434 центиметра, што је за 16 центиметара више него синоћ, а Сане 464 центиметра или за 16 центиметара више.

Лукић је навео да нема угрожених домаћинстава, те да су сви путеви проходни.

У овој локалној заједници ноћас и рано јутрос падао је снијег чија је висина два центиметра.

У неколико гатачких села домаћинства су и даље одсјечена од пута због изливања воде усљед обилних падавина.

Командир Ватрогасно-спасилачке јединице у Гацку Алекса Вучковић рекао је Срни да је вода блокирала пут ка селима Луковице, Заградци, Казанци и Данићи.

Он је навео да у Гацку пада снијег, па се очекује мањи интезитет падавина, те да ће се током дана ситуација у селима Казанци и Данићи побољшати.

Начелник Штаба за ванредне ситуације у Требињу Стеван Бекан рекао је Срни да је у Требињу ситуација уредна и да није било пријава о штети.

У Требињу је у протекла 24 часа пало 9,7 литара кише по метру квадратном, у Билећи око 14, у Невесињу 7,5, у Гацко 6,9 и на Чемерну 21,4 литра кише по метру квадратном

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана