Чедо, срамота је то и туга!

Г. Обрадовић, Р. Мијановић
Чедо, срамота је то и туга!

ДУБИЦA, НЕВЕСИЊЕ - Срамота и туга је то што говори Чеда Јовановић о Републици Српској. Као дијете сам га још знала. Синко мој, ја сам овдје цијели свој живот провела, али никада нисам чула да неко наш тако говори за земљу одакле су му коријени.

Дубица 

Овако говори Милева Мршић, која већ више од седам деценија живи у селу Драксенић код Козарске Дубице. И мајка Чедомира Јовановића се зове Милева, а дјевојачки презива Мршић. У Мршићима у Дубици јуче невјерица и туга због изјава о РС, човјека чији су коријени из њихове породице.

- Чедина мајка Милева је наша, из села Гуњевци. Одселила је прије неколико година из РС за Београд. Познавала сам је и знам да се с њиме не би сложила. Иако га је родила, па гдје ће се с ти­м сложити - прича старица Милева.

Како каже, послије емисије у којој су гостовали Чедомир Јовановић и предсједник РС Милорад Додик, сви мјештани поткозарског краја су Чеду псовали, нису могли да схвате како је могао да РС назове геноцидном.

- Знали смо Чеду још док је био мали... Долазио је често овдје, јер је осим мајке, овдје имао и тетку и ујака. Тетка му је давно умрла, а ујак прије пола године, када сам га посљедњи пут и видјела овдје. Сви смо огорчени. Не знамо шта му је требало да тако говори - каже старица Милева.

Сличног мишљења је и Мирко Мршић из села Јошик, који каже да је Јовановићева изјава да је Српска геноцидна увреда за цијели српски род, а и његову породицу.

- Срамота Чедо! Само то ти могу рећи - рекао је Мирко Мршић.

Екипа "Гласа Српске" јуче је лутала селима око Дубице више од три сата у покушају да чује мишљење Чединих рођака са мајчине стране. Мјештани села Буњевци у којем је одрасла Чедина мајка Милева су као и Мршићи тужни и љути.

Драгица и Драгутин Матаруга кажу да су гледали дуел на телевизији и да су још у шоку.

- Срамота је како неко тако може да пљује по своме народу - каже Драгица.

Драгутин додаје да је Чедину мајку Милеву познавао цијели свој живот и да не може да вјерује у оно што је чуо од њеног сина.

- Скоро читав живот сам познавао његову мајку која је добра жена и не могу да вјерујем да њен син може тако да прича. Страшно је што тако пљује по својим коријенима и свом народу. Да ли икада има у плану да дође да обиђе гроб свога дједа и како ће само моћи у очи да нас гледа - каже Драгутин.

У Буњевцима се питају да ли је Чеда док је говорио и једног часа помислио на Србе које су убијали они које је он јуче на ТВ дуелу бранио и због којих је РС назвао "геноцидном".

- Понаша се као да се стиди и свог народа и своје вјере. Стидимо се и ми данас њега, стидимо се што смо га познавали - кажу огорчени Буњевчани.

Невесиње

Није само мајка Чедомира Јовановића из Републике Српске. Из Републике Српске је и његова супруга, рођена и одрасла у Невесињу. Њен отац, Чедин таст, Мијат Савић у Невесињу је био љекар од 1978. до 1982. године, од 1982. до почетка рата био је љекар у Мостару, а од 1992. до 1994. радио је у Ратној болници у Невесињу.

О доктору Мијату Савићу његови суграђани имају само ријечи хвале. Директор Опште болнице Невесиње доктор Боро Васиљевић каже да је ријеч о изузетном професионалцу, доктору и колеги који се пожељети може.

- Заједно смо у болници у Невесињу за вријеме рата дијелили добро и зло. Ништа му није било тешко, и свима нам је остао у најљепшем сјећању - каже доктор Васиљевић.

Упитан да прокоментарише наступ Чедомира Јовановића и његове тврдње о геноцидности РС Васиљевић каже да то не може ни коментарисати.

Билећанин Рајко Копривица био је рањен за вријеме Митровданске офанзиве у Невесињу, а један од доктора који му се први нашао при руци био је управо доктор Савић.

- Тих дана је било паклено, рањенике су доносили буквално из минута у минут. Тежи су наравно имали приоритет. Ја сам збринут буквално у ходу. Сваки доктор који ме је касније прегледао рекао је да је најбољи посао урадио доктор Савић. Нисам ни стигао да га упознам али ево и овако му захваљујем за све што је урадио за нас борце. Само онај ко је доживио и преживио рат зна каква је то срећа имати једног стручњака који животе спасава. A то је доктор Савић -  каже Копривица.

Упитан шта мисли о изјавама Савићевог зета о "геноцидној РС", каже:

- Код нас се у Херцеговини каже, није шта ти каже, него ко ти каже. Знамо ми добро ко је Чеда Јовановић, и све његове репове које има, на жалост, херцеговачки је зет, е то је туга.

Од ближе родбине Савића у Невесињу данас не живи нико. Мијатов рођени брат умро је прије рата. Ту је данас само сестра Мијатове супруге, Чедине тасте, која је такође љекар у невесињској болници. О иступима Јовановића о "геноцидној" РС није хтјела да се изјашњава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана