Чавушоглу са Конаковићем: Екипе из БиХ спасиле 26 особа испод рушевина након потреса

Анадолија
Чавушоглу са Конаковићем: Екипе из БиХ спасиле 26 особа испод рушевина након потреса

АНКАРА - Министар иностраних послова Турске Мевлут Чавушоглу захвалио је БиХ на помоћи указаној након разорних земљотреса и додао да су спасилачке екипе из БиХ спасиле 26 особа испод рушевина.

Чавушоглу се у Анкари састао са шефом дипломатије БиХ Елмедином Конаковићем, а након састанка новинарима је казао да је БиХ упутила поруке саучешћа, а потом и помоћ Турској након разорних земљотреса на југу те земље.

-Тринаест тимова за потрагу и спашавање од 234 особе из БиХ стигло је у Турску одмах након потреса. Они вриједно раде у Хатају, Адијаману и Кахраманмарашу и до 12. фебруара су из рушевина спасили 26 људи. Такође су послали шаторе за жртве потреса и обећали новчану помоћ - казао је Чавушоглу.

Додао је да је у Турску стигло 30 тона хуманитарне помоћи из БиХ.

Истакао је да Турска цијени помоћ коју добија из цијелог свијета у овим тешким тренуцима након земљотреса те је додао да је колеги Конаковићу пожелио успјешан мандат.

Напомиње да је стотину држава понудило помоћ Туркској након земљотреса, а да тренутно на терену ради 7.606 спасилаца из 76 држава, док се очекује долазак још 712 спасилаца из још двије земље. Додао је да су се спасилачке екипе вратиле у 12 држава из којих су дошле, укључујући и сусједну Грчку.

Упозорио је и на дезинформације и неосноване оптужбе које се у медијима и на друштвеним мрежама појављују у вези са страним спасилачким екипама.

-Нажалост, значајан дио оних који то раде су наши властити медији, наши корисници друштвених мрежа. Не разумијем шта им је циљ, какву корист имају од тога, али безобразно је то према тим земљама, јер су ти спасиоци дошли с добрим намјерама и помогли нам - рекао је Чавусоглу.

Власт

МевлутИзражавајући задовољство успостављањем Савјета министара БиХ у краћем року од очекиваног, Цавусоглу је казао да ће ускоро бити формирана и власт на федералном и кантоналним нивоима.

-Такође смо задовољни што је БиХ добила датум преговора са Европском унијом и добила статус кандидата. Снажно подржавамо евроатлантске интеграције свих земаља западног Балкана - поручио је Чавусоглу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана