Чавушоглу: Кандидатура Финске за НАТО могла би се разматрати одвојено од Шведске

Анадолија
Чавушоглу: Кандидатура Финске за НАТО могла би се разматрати одвојено од Шведске

АНКАРА – Турска би могла заузети другачији став према настојањима Финске за чланство у НАТО у односу на случај Шведске, изјавио је турски министар иностраних послова Мевлут Чавушоглу.

-Ако НАТО и ове државе  донесу такву одлуку, Турска сматра да бисмо могли засебно процијенити захтјеве, али прије свега, НАТО и ове државе морају одлучити - рекао је Чавушоглу на заједничкој конференцији за новинаре са колегом из Португалије Жоаом Гомешом Кравињом у турској престоници Анкари.

-Мислим да би било поштено направити разлику између проблематичне и мање проблематичне земље - додао је.

Чавушоглу је истакао да је с финским колегом Пеком Хавистом телефонски разговарао након изјаве предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана о ставу Анкаре према настојањима Финске за чланство у НАТО.

Турски предсједник јуче је изјавио да би Турска могла “другачије” одговорити на кандидатуру Финске за НАТО.

-Можда ћемо другачије одговорити Финској, ако буде потребно. Шведска би била шокирана када бисмо другачије одговорили Финској. Али Финска не би требала направити исту грешку - рекао је Ердоган.

Анкара је Шведској дала списак од 120 људи за изручење Турској, рекао је Ердоган и додао “морате изручити ове терористе да бисте могли ући у НАТО”.

Шведска и Финска су формално поднијеле захтјев за придруживање НАТО прошлог маја, напуштајући деценије војног несврставања, што је одлука потакнута ратом у Украјини, који је почео 24. фебруара 2022. године.

Међутим, Турска, чланица НАТО више од 70 година, изнијела је приговоре, оптужујући ове двије државе да толеришу па чак и подржавају терористичке организације, укључујући ПКК и терористичку организацију ФЕТО, групу која стоји иза покушаја пуча у Турској 15. јула 2016. године.

Прошлог јуна, Турска и двије нордијске државе потписале су меморандум на самиту НАТО како би се посветиле легитимним безбједносним забринутостима Анкаре, отварајући пут њиховом коначном чланству у алијанси.

У меморандуму, Шведска и Финска су се сложиле да неће пружати подршку YPG/PYD и ФЕТО, да ће спријечити све активности терористичких организација, изручити осумњичене за тероризам, увести нове законе за кажњавање терористичких злочина те да више неће проводити национални ембарго на оружје између три државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана