Чавара: Свијет да спријечи оне који себично изазивају ратове

Срна
Чавара: Свијет да спријечи оне који себично изазивају ратове

САРАЈЕВО - Свијет мора активно да утиче да они који себично изазивају ратове и сукобе престану то да чине или да нађе начин да их спријечи у томе, истакао је предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Маринко Чавара

“Морамо одлучно критиковати оне који, умјесто тражења дијалога и мирних рјешења, бирају пут насиља и уништавања. Људске жртве, патње, економске катастрофе и друштвени разори - све су то посљедице које произлазе из одлука оних који гурају свијет према ратним сукобима”, рекао је Чавара на Евроазијском економском самиту у Истанбулу.

Он је истакао да у изазовним временима, када свјетски поредак пролази кроз значајне промјене, изградња инклузивног свијета постаје императив за одржавање стабилности и просперитета.

Чавара је указао да изградња инклузивног свијета укључује промовисање сарадње међу земљама, поштовање различитости и осигуравање да ниједна друштвена група не буде запостављена у процесима доношења одлука, саопштено је из кабинета предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

“Сада више него икада свијет мора заједно да ради на стварању друштва које укључује све своје становнике”, рекао је Чавара и поручио да нема оправдања за непоштовање основних људских права и недостатак преданости дипломатским напорима који би спријечили ескалацију сукоба.

Говорећи о економској инклузивности, Чавара је рекао да је потребно радити на смањењу јаза између просперитетних и оних у стању потребе, што предвиђа промоцију праведних економских политика, стварање прилика за образовање и запошљавање, те подстицање предузетништва.

Чавара је позвао учеснике Самита на заједничке напоре у поштовању демократских начела с циљем да се изгради свијет који промовише мир, правду и једнакост за све.

Њему је на самиту уручена Медаља части Фондације “Мармара група” за десетогодишњи допринос раду Фондације и Евроазијском економском самиту.

Током дводневног самита, у организацији Фондације “Мармара група”, размијењена су мишљења и ставови о различитим глобалним питањима, попут климатске кризе, заштите животне средине и енергетских питања.

На Самиту су учествовали активни и ранији предсједници држава и влада, министри, парламентарци, представници бројних мултилатералних међународних организација из цијелог свијета, те истакнути академски професори и експерти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана