Чавара: Поштовање Устава - темељ функционисања власти

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО - Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Маринко Чавара рекао је да треба прихватити уставну позицију народа и ентитета у БиХ, па ће тиме бити створене претпоставке за лакше рјешавање проблема у функционисању власти.

Чавара, који је кадар ХДЗ-а БиХ, рекао је у интервјуу Срни да је ова странка увијек против наметања било каквих одлука, те је проблематизовао и постојање функције високог представника са овлаштењима која су често изван оних које предвиђа Дејтонски мировни споразум.

Он рјешење види у измјенама Изборног закона на основу одлука Уставног суда БиХ, али је препрека у "неспремности пробошњачких странака".

УСВОЈЕНО НЕКОЛИКО ВАЖНИХ ЗАКОНА

Чавара је рекао да није незадовољан функционисањем парламентарне већине у прошлој години.

Он је подсјетио да је Парламентарна скупштина БиХ усвојила неколико важних реформских закона у само једном дану и да, некада лакше, а некада теже рјешава и неспоразуме око усвајања других закона.

САРАДЊА СА СНСД-ом НА ПРИНЦИПИЈЕЛНОСТИ И ПОВЈЕРЕЊУ

Чавара указао је да је сарадњу СНСД-а и ХДЗ-а погрешно перципирати као договор двојице против трећег.

"Однос наших двију странака је коректан, али нам се ставови не подударају увијек. Само то најчешће не дође до јавности", рекао је Чавара.

Он је истакао да ХДЗ континуирано такав однос нуди и другим политичким опцијама.

"У односу између СНСД-а и ХДЗ-а, када нешто договоримо, то бива испоштовано, што није био случај у прошлом мандату када смо имали партнерство са СДА", објаснио је Чавара и подсјетио да се догађало да предсједник СДА Бакир Изетбеговић преговара и послије тога каже да је глумио у преговорима и да није хтио да се договори, него је тражио изговоре.

Чавара је закључио да се тако нешто никада није могло чути од предсједника СНСД-а Милорада Додика и ХДЗ-а Драгана Човића.

Он је категоричан у ставу да се представници ХДЗ-а и СНСД-а никада нису састајали на штету других, него су увијек тражили рјешења за боље функционисање система и да сваки становник БиХ има користи од рада извршне и законодавне власти.

ЗА БУЏЕТ ПОТРЕБАН СТАБИЛАН ПОЛИТИЧКИ ОКВИР

Говорећи о неусвајању буџета БиХ, Чавара је истакао да је за то неопходан стабилан политички оквир.

Чавара сматра да буџет за ову годину треба да остане на прошлогодишњем нивоу, за разлику од српских представника, који траже његово смањење и бошњачких, који траже повећање буџета.

Он је изразио наду да ће "Савјет министара врло брзо усагласити рјешење између ових крајности и тиме обезбиједити да институције БиХ функционишу".

ЛЕГИТИМИТЕТ КЉУЧАН ЗА КВАЛИТЕТ ИЗБОРНОГ ЗАКОНА

Чавара је оцијенио да парламентарна већина има капацитет за доношење новог изборног закона, али није сигуран да неки, који учествују у власти, имају воље, храбрости и одлучности за договор о том важном питању.

Он рјешење види у измјенама Изборног закона на основу одлука Уставног суда БиХ.

Препреку томе, Чавара види у "неспремности пробошњачких странака за тако одговорну задаћу", иако би тиме потпуно стабилизовали односи Бошњака и Хрвата.

Чавара је подсјетио на ситуације из 2001. и 2011. године, када су пробошњачке странке, први пут окупљене у алијансу, други пут у платформу, "потпуно изгурале легитимне представнике Хрвата".

Он је указао и на ситуацију, која траје више изборних циклуса, када доминантно бошњачка већина бира хрватског члана трочланог Предсједништва БиХ и правдају то тиме да није забрањено законом.

"Онда се намеће питање је ли то морално и је ли у реду тако одузимати право хрватском, конститутивном народу да има свог представника у трочланом Предсједништву", рекао је Чавара и додао: "Зашто постоји трочлано Предсједништво, ако чланове неће бирати конститутивни народи"?

Он је рекао да у нормалним односима политичких партнера и у нормалном функционисању власти није прихватљиво ускраћивање легитимног представљања народа.

"Ми смо у обавези спроводити одлуке Уставног суда БиХ и суда из Стразбура", подсјетио је Чавара и изразио увјерење да је могуће наћи компромис, да постоји политички капацитет за то, али остаје питање спремности неких учесника у власти.

Чавара сматра да ће европски пут тјерати БиХ на компромисе.

"Без обзира што некада сматрамо да европски пут није савршен, чињеница је да тренутно за БиХ бољи пут не постоји. Једино прикључење заједници земаља ЕУ, може резултирати стабилизацијом ових простора", поручио је Чавара.

НАМЕТАЊЕ ОДЛУКА ЈЕ АНТИДЕМОКРАТСКО

Говорећи о могућности наметања измјена Изборног закона, Чавара је подсјетио да је ХДЗ увијек против наметања било каквих одлука.

Он је проблематизовао и постојање функције високог представника, са овлаштењима која су често изван оних које предвиђа Дејтонски мировни споразум.

"Тумач споразума не подразумијева да можете наметнути све што желите", рекао је Чавара и подсјетио да су почетком 2000-тих 115 пута наметнуте промјене Устава Федерације БиХ /ФБиХ/, по којима су Хрвати у том ентитету, "умјесто равноправног народа, постали народ другог реда, који не може управљати процесима у ФБиХ".

Чавара је подсјетио да је тадашњи високи представник смијенио више од 190 функционера ХДЗ-а, укључујући члана Предсједништва БиХ.

Он је упозорио да рјешењима наметнутим од међународне заједнице потпуно дерогиран демократски систем.

Чавара је то илустровао примјером из 2011. године када је високи представник поништио одлуку Изборне комисије.

"Резултат је био да смо четири године имали неуставну и незакониту власт у ФБиХ, из које су Хрвати били избачени", подсјетио је Чавара.

Он је указао да било каква наметнута одлука о промјенама Изборног закона БиХ отежава могућност да демократске институције донесу такав закон.

Чавара је истакао да постојећи закон омогућава фер и коректне изборе, само је питање квалитета његовог спровођења.

"Ако имамо девијације у спровођењу закона, онда није проблем у закону, него у његовом спровођењу и институцјама које га спроводе", закључио је Чавара.

Он се осврнуо и на најаве увођења нових технологија у изборни процес.

"Прича се да ће нове технологије спријечити изборну крађу. Међутим, намеће се питање да ли је неко излобиран за велики финансијски интерес који ће неко остварити ако на 600.000 бирачких мјеста инсталише сву опрему", рекао је Чавара.

Чавара је указао и на остала неразјашњена питања – ко је расписао конкурс, ко је одобрио средства и слично?

Скептичан је и према најави донирања опреме, па пита: "Зашто ће је и у коју сврху донирати?"

Он је истакао да ХДЗ јесте за нове технологије, али да оне морају бити потпуно демократски контролисане и да не смије бити остављена могућност било коме да, притиском на једно дугме, избаци резултате по својој вољи.

Чавара сматра да интегритет изборног процеса треба заштити на начин да власт врше они које су бирачи изабрали.

"Не смијемо омогућити највећу зборну превару да Бошњаци Хрватима бирају хрватског члана Предсједништва БиХ", поручио је Чавара.

Он је у интервјуу Срни закључио да је природан редослијед спровођење одлуке Уставног суда БиХ, суда из Стразбура, па тек онда техничке промјене. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана