Чампара: Ово што се дешава у БиХ нема ни у Руанди

ГС
Чампара: Ово што се дешава у БиХ нема ни у Руанди

САРАЈЕВО - Члан Предсједништва странке Народ и правда (НиП) Аљоша Чампара коментарисао је случај хапшења и одређивања једномјесечног притвора за предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца и бившег директора Обавештајно-безбедносне агенције Османа Мехмедагића, оцијенивши да ово што се дешава у БиХ нема ни у Руанди.

Ипак, додао је, хапшење Дебевеца и Мехмедагића је, каже, показатељ да нема недодирљивих, али и тест за правосуђе БиХ. Чампара каже да је “правда увијек спора”, да је био први који је отворио тему нелегалних радњи у правосудним институцијама од којих су многи страдали.

Подсјетио је да је још прије четири године изјавио да неко ко фалсификује диплому и нема диплому не може бити на функцији директора ОБА.

-Можете мислити колико се систем обахатио, колико су они мислили да имају моћ и шта су све друго радили. Вјероватно ће тужилаштво радити и даље, не ради се овдје само о прислушкивању - рекао је Чампара за БХРТ.

Мишљења је да је овај случај четири године био „јавна тајна”, а да је сада, када је дошло до промјена на челу ОБА, почело разоткривање. Додао је и да ће тим институцијама бити потребно пуно времена да врате достојанство.

-Битан је модус операнди како се то радило. Слушате судије за претходни поступак, слушате дежурне судије. То је својствено само криминалним организацијама. Једино оне имају потребу да слушају шта судови за претходни поступак раде, а да то раде ови људи то је нечувено”, навео је Чампара. Према његовим речима, председник Суда БиХ требало би да буде највећа морална вертикала која је персонификација владавине права и владавине закона, а Дебевец има некаква три мобилна телефона. “ Ово што смо ми доживели као држава нема ни у Руанди”, рекао је Чампара и додао да је БиХ доведена у ситуацију да 25 година након мира неписмени људи урушавају институције државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана