Чајничко јеванђеље вратило се у свој храм, оповргнути наводи о крађи

Срна
Чајничко јеванђеље вратило се у свој храм, оповргнути наводи о крађи

БАЊАЛУКА - Чајничко четверојеванђеље, непроцјењиво духовно и културно-историјско благо Српске православне цркве (СПЦ) и српског народа у Републици Српској и БиХ, након 18 мјесеци рестаурације у Београду, сутра ће бити представљено народу на поклоњење послије Свете архијерејске литургије коју ће у Храму Успења Пресвете Богородице у Чајничу служити Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Света архијерејска литургија почеће у девет часова.

Послије рестаурације, конзервације, те научне и стручне обраде у Београду, Чајничко четверојеванђеље враћа се у свој храм и међу своје свештенство и вјернике гдје се чува већ 600 година, саопштено је из Републичког секретаријата за вјере.

На овај начин, истичу из Републичког секретаријата, „биће оповргнуте лажне медијске тврдње појединих сарајевских интелектуалаца, научника, јавних радника, публициста и неких чланова Комисије за националне споменика да је Четверојеванђеље украдено, да га је Србија присвојила, да га је СПЦ тајно склонила у Београд”, те “да су га украли Милорад Додик и Емир Кустурица”, као и наводи да је неовлаштено изнесено из БиХ.

-Чак је поднесена и пријава Агенцији за истраге и заштиту БиХ (СИПА) и Тужилаштву, а да се притом нико није сјетио да зове власника Чајничког четверојеванђеља - Српску православну цркву - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се напомиње да Републички секретаријат за вјере већ пет година координише и финансира рестаурацију, конзервацију и презентацију духовног и културно-историјског блага СПЦ у Републици Српској и БиХ, те да је захваљујући томе отворена ризница у манастиру Житомислић, манастиру Гомионица, а за који мјесец биће отворена епархијска ризница Зворничко-тузланске епархије у Бијељини.

-Посебна пажња је посвећена ризници у Чајничу, гдје су завршени радови на конзервацији и рестаурацији Чајничке Богородице и Чајничког четверојеванђеља. Тренутно се ради на рестаурацији и конзервацији значајних рукописа и штампаних књига, иконописа, дубореза из различитих цркава и манастира СПЦ - наводи се у саопштењу.

Из Секретаријата су истакли да се све ради по одобрењу надлежних архијереја, у складу са прописима надлежних власти и са Анексом осам члан пет Дејтонског мировног споразума према којем је ентитет, на чијој територији се налази национални споменик, надлежан за предузимање одговарајућих правних, научних, техничких, административних и финансијских мјера потребних ради заштите, конзервирања, презентације и санације националних споменика.

Републички секретаријат за вјере, као носилац цјелокупног процеса финансирања, легалног изношења и повратка Чајничког четверојеванђеља, позива вјернике и новинаре да присуствују овом свечаном чину.

Чајничко јеванђеље је једина средњовјековна рукописна књига из старе српске државе Босне која је до данас сачувана у БиХ.

Јеванђеље је према особеностима језика датирано у рани 15. вијек, а настало је на тлу источне Босне. Чува се у Чајничу и власништво је Српске православне цркве.

Након што су се представници Комисије за очување споменика БиХ “забринули” за јеванђеље, тврдећи да је оно неовлаштено изнесено из БиХ у Србију, испоставило се да је узбуна лажна и да се овај документ рестаурисан враћа у Чајниче, гдје се православни пастири већ дуже од пет вијекова старају о рашкој заоставштини из средњовјековног периода.

Поједини бошњачки историчари настоје да овај изузетно вриједан православни спис прогласе заоставштином “босанске провенијенције” и у даљој интерпретацији искористе као упориште за тезе о “цркви босанској”.

Повезани текстови:

Чајничко јеванђеље враћено у Чајничe

Ošap Gaćanović: Ako ne bude ukinuta odluka o Čajničkom jevanđelju idemo na sud

Ошап Гаћановић: Одлуком о Чајничком јеванђељу комисија краде идентитет и културу српског народа

Ошап Гаћановић: Чајничко јеванђеље власништво СПЦ и њених вјерника

Црквена општина Чајниче: Чајничко јеванђеље припада СПЦ и српском народу

Републички секретаријат за вјере: Комисија постала неконтролисани центар моћи

Отимањем Твртка и јеванђеља до бошњачког идентитета

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана