Бурсаћ: Гласање из иностранства прихватљиво свугдје, осим у Србији

ГС
Бурсаћ: Гласање из иностранства прихватљиво свугдје, осим у Србији

Учешће на изборима грађана који живе у иностранству представља прихваћену праксу у многим европским и балканским земљама и изгледа да је она прихватљива свугдје, осим у Србији.

Рекла је ово члан парламентарне делегације БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ на засједању Парламентарне скупштине Савјета Европе осврнувши се на наводе у извјештају поменутог тијела о манипулацији гласањем на прошлогодишњим изборима у Србији, гдје су гласачи из Српске стављени у негативан контекст.

- Репутација, утицај и релевантност парламената, укључујући Парламентарну скупштину Савјета Европе, јесте и требају бити базирани на истини и позитивним резултатима њиховог рада. Стога, мислим да званични материјали ове Скупштне не требају садржавати изјаве базиране на дјеломичним и неправилним “оптужбама”, већ само на тачним и релевантним подацима - поручила је Бурсаћева.

Она је потом указала на параграф 101 поменутог извјештаја, гдје се наводи да је делегација Парламентарне скупштине Савјета Европе информисана о кредибилним оптужбама о манипулацији гласањем, укључујући премјештање гласача (нарочито грађана Републике Српске који имају држављанство Србије) и фантомске гласаче, што је изазвало пост-изборне протесте.

- Поменуте оптужбе нису кредибилне, једноставно јер нису тачне, и њихово уврштавање у извјештај је непотребно и не би било коректно да се укључе у извјештај. Важно је примјетити да учешће на изборима грађана који живе у иностранству представља прихваћену праксу у многим европским и балканским земљама, и изгледа да је таква пракса прихватљива свугдје (у Хрватској, Албанији, БиХ), осим у Србији – рекла је Новаковић Бурсаћ.

Она подсјећа да су лидери “Србије против насиља” тврдили су да је преко 40.000 гласача илегално доведено из БиХ на гласање у Београду те наглашава да је број оних који могу гласати на изборима у главном граду Србије повећан за годину дана за свега 0,81 одсто.

- На Изборима 2023. године у Београду је гласало 13.000 људи више него 2022. Чињеница је, да је на дан избора, укупно 20.368 особа ушло у  Србију из БиХ, од којих су многи ушли из пословних разлога и разлога обичног путовања, а многи од њих уопште нису грађани Србије и многи од њих су дјеца, што додатно оповргава тврдњу о илегалном пребацивању гласача – каже она.

Подаци, додаје она, категорично оповргавају наведене оптужбе, чак и у овом извјештају, чиме се поставља питање намјере подизања таквих отпужби.

- Истина је да је група опозиционих партија покренула протесте са циљем да се поништи укупан изборни процес у Београду, али њихови или било чији други изборни резултати и преференце не требају бити основа за ширење лажи или чак мржње према грађанима који имају двојно држављанство и који имају право да гласају у складу са изборним законима – закључила је Бурсаћева.

Бурсаћева је, иначе, данас изабрана за потпредсједника Парламентарне скупштине Савјета Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана