Бурне реакције на постављање тенка код Друге гимназије у Сарајеву

Танјуг
Бурне реакције на постављање тенка код Друге гимназије у Сарајеву

САРАЈЕВО - Након што је уз подршку Града Сарајева и на инсистирање градоначелнице Бењамине Карић, код Друге гимназије у том граду постављен тенк као спомен-обиљежје босанским специјалцима одреда "Босна", услиједиле су бројне и подијељене реакције.

Невладине организације су затражиле да се изглед споменика промијени, као и његова локација, сматрајући непримјереним да дјеца кроз школски прозор или током "великог одмора" гледају тенк. Иако већина сматра да је овакво обиљежје требало бити постављено на другој локацији, његовом отварању је присуствовала и градоначелница Карић.

Подржаваоци ове идеје Града Сарајева објавили су на Фејсбук страници "Релевантна разина духовитости" "патриотску пјесму" под називом „Мој тенк“. Пјесма почиње питањем „свиђа ли ти се мој тенк?“, а наставља са стиховима који имплицирају да је свако ко се не слаже на страни агресора.

Како је најављено, спомен-обиљежје још није завршено, а у плану је да се поред тенка поставе и фигуре специјалаца у природној величини.

Ријеч је о тенку Т-55 руске производње, који је био у власништву бивше Југословенске народне армије, постављеном у парку који носи име прослављеног пјевача босанских севдалинки Сафета Исовића. Одмах поред тенка налази се и једна приватна основна школа.

Упркос бројним противницима постављања тенка на ову локацију, Карићева је, према наводима федералних медија, на томе инсистирала, истичући да је тенк заробљен у "херојској борби босанских специјалаца против знатно боље опремљеног непријатеља који је посједовао далеко супериорнију технику и логистику".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана