Бурна реаговања на изјаве посланика СДА у Дому народа: Мехмедовић пласира страшне лажи и шири мржњу

Срна
Бурна реаговања на изјаве посланика СДА у Дому народа: Мехмедовић пласира страшне лажи и шири мржњу

САРАЈЕВО - Делегат српског народа у Дому народа парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла да се здрав поглед на прошлост и садашњост не може градити уколико се годинама ствара на конструкцијама о сопственој прошлости, што доказује и случај посланика СДА у Представничком дому Шемсудина Мехмедовића који пласира страшне лажи и шири мржњу поредећи предсједнике Српске и Србије Милорада Додика и Александра Вучића са Хитлером.

Бурсаћева је напоменула да се Мехмедовић није "погубио", већ се приказао у свом правом свјетлу – као неук, необразован, али мржњом задојен.

"Мехмедовић, оптерећен ставовима који немају упориште у реалности, губитком власти и моћи, а посебно тамним мрљама из прошлости, очито се изгубио и почео да повезује неповезиво. Он без устезања пласира страшне лажи и шири мржњу", оцијенила је Бурсаћева у изјави за Срну.

Она је рекла да је Мехмедовић врло инспирисан за говор мржње који се тешко може упоредити са било чим виђеним на прилично затрованом медијском простору.

"Није риједак случај да када људи изгубе контакт са реалношћу, умјесто по адекватну помоћ оду на друштвене мреже и тамо пишу којешта, али јесте преседан да их преносе одређени медији са вјероватном идејом да његово писаније произведе одређени ефекат", напоменула је Бурсаћева.

Она је упитала који то ефекат желе Мехмедовић и слични када повезују Вучића и Додика са Хитлером, када оптужује Србију да је инспирисала Хитлера и да је повела и водила један свјетски и четири балканска рата у 20. вијеку.

"Зар немоћ у проналаску политичких и правних аргумената по питању државне имовине може да наведе некога да ово изговара за Србију и лидере српског народа, и да овако искривљује историјске чињенице", упитала је она.

Бурсаћева је оцијенила да су Мехмедовићу сви освајачи земље одреда мили и драги, па не може да опрости Србима и Србији што су се борили и изборили за ослобођење свог народа и државе.

Она је истакла да Срби и Србија управо због Мехмедовића и њему сличних немају намјеру да одустану од Републике Српске, њене имовине и надлежности.

Којић: Провокативне и небулозне поруке Шемсудина

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Милорад Којић изјавио је Срни да су небулозне и провокативне поруке посланика СДА у Представничком дому Шемсудина Мехмедовића у којима предсједнике Српске и Србије Милорада Додика и Александра Вучића пореди са Хитлером, посебно имајући у виду огромна страдања српског народа у Другом свјетском рату од Хитлерових фашиста.

"Његова изјава је искривљивање историјских чињеница, јер је дио Хитлерових структура била Ханџар дивизија у којој су били Муслимани, Мехмедовићеви сународници", рекао је Којић, оцијенивши да Мехмедовић покушава пребацити одговорност на руководство Републике Српске и Србије и на српски народ.

Којић је нагласио да у виду треба имати и Мехмедовићеву улогу у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату.

"Он је био у веома блиским односима, за шта постоје и одређени извјештаји о почињеном кривичном дјелу, који су достављени надлежним тужилаштвима, а односе на злочине који су чинили припадници одреда жЕл Муџахединж на озренском ратишту", рекао је Којић.

Којић је поручио да је Мехмедовић посљедња особа која на такав начин има право да пише и износи неистине и прави лошу атмосферу.

Селак: Гнусна увреда за српски народ, Мехмедовић нарушава међунационалне односе

Предсједник Социјалистичке партије Српске Горан Селак оцијенио је да посланик СДА у Парламентарној скупштини БиХ Шемсудин Мехмедовић нарушава ионако крхке међунационалне односе у БиХ посљедњом изјавом или боље речено хистеричним вапајем у којем предсједнике Српске и Србије, Милорада Додика и Александра Вучића, пореди са Хитлером.

"Упоређивати предсједнике Србије и Српске са највећим крвником 20. вијека Хитлером, иако смо навикли на овакав политички наратив из Сарајева, је гнусна увреда за цијели српски народ који се поносно борио, организован у два ослободилачка покрета против фашизма, нацизма и усташтва", рекао Селак Срни.

Он је навео да је дозивање америчког Конгреса и британског Парламента наставак несамосталне и сервилне бошњачке политике која је одувијек увлачила страни фактор у БиХ, као што то ради и посланик СДА Шемсудин Мехмедовић позивајући војне снаге да уђу у Брчко.

"Република Српска никада неће дозволити да било какве формације уђу у Брчко јер је оно кондоминијум на који Српска полаже право. Умјесто мрзилачке реторике која БиХ само разграђује, потребни су нам помиријући тонови и искрене намјере за постизањем консензуса", закључио је Селак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана