Буноза: Упитно да омбудсман поступа као жалбено тијело

Срна
Буноза: Упитно да омбудсман поступа као жалбено тијело

САРАЈЕВО - Министар правде у Савјету министара Давор Буноза рекао је да вјерује да ће Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ на сједници у понедјељак, 24. јула, подржати у другом читању Приједлог закона о слободи приступа информацијама, али сматра упитним рјешење које је сугерисао шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер да се амандмански Институцији омбудсмана БиХ да надлежност да поступа као жалбено, другостепено тијело.

“С обзиром на то да је у првом читању тај закон добио велику подршку посланика, вјерујем да ће и сада бити подржан”, рекао је Буноза у интервјуу за Срну.

Наводећи да га је контактирало неколико посланика из различитих политичких странака који су рекли да су угодно изненађени тиме што овај закон прописује, посебно проактивну објаву информација, Буноза је оцијенио да овај закон мора и у пракси регулисати што лакши приступ информацијама и да буде што мање жалби, односно да подносиоци имају олакшан приступ информацијама. “Вјерујем да ће закон адекватно испунити своју сврху када отпочнемо са његовом проактивном примјеном”, истакао је Буноза.

Говорећи о Сатлеровој сугестији да се путем амандмана на Приједлог закона о слободи приступа информацијама Институцији омбудсмана БиХ да надлежност да поступа као жалбено, другостепено тијело и да доноси правно обвезујућа рјешења умјесто необавезујућих препорука, Буноза је навео да Министарство правде има одличну сарадњу са Делегацијом ЕУ, која активно помаже усклађивању прописа БиХ са правном тековином ЕУ.

“Подржавам сваку здраву иницијативу с циљем да се закон о слободи приступа информацијама у БиХ побољша путем амандмана. Међутим, упитно је да ли би приједлог да другостепено тијело које би одлучивало по жалбама буде омбудсман уопште добило потребну подршку у законодавној процедури.

Ово поготово из разлога што омбудсмани према Закону о омбудсману, али и Уставу БиХ, доносе препоруке које су необавезујуће, те је упитно како би исти одлучивали мериторно по жалбама изјављеним на првостепена рјешења институција БиХ”, објаснио је Буноза.

Министар правде у Савјету министара подсјећа да је у нацрту закона о слободи приступа информацијама прописано да по жалбама одлучује Жалбени савјет при Савјету министара, који и према садашњем закону одлучује по жалбама.

“Напомињем да је и према директиви ЕУ 2019/1024 Европског парламента и Савјета од 20. јуна 2019. године о отвореним подацима и поновној употреби информација јавног сектора, прописано да то може бити већ постојеће национално тијело које мора бити непристрасно у свом раду”, додао је Буноза.

Наводећи да је пажљиво анализирао рад Жалбеног савјета Савјета министара када је ријеч о одлучивању по жалбама на рјешења којим је одбијен приступ информацијама, Буноза је истакао да и статистички подаци указују да Жалбени савјет правилно примјењује одредбе Закона о слободи приступа информацијама и да је у четири године Суд БиХ само једном поништио рјешење Жалбеног савјета при Савјету министара када се радило о примјени Закона о слободи приступа информацијама. “Многе европске земље имају слично жалбено тијело за одлучивање по Закону о слободи приступа информацијама, као што је и у БиХ, а то су скандинавске земље Шведска, Норвешка, Финска, те друге земље, Данска, Пољска, Бугарска и Румунија”, навео је Буноза.

Он сматра да, узимајући у обзир да би обавеза проактивне објаве информација требала смањити број изјављених жалби које се односе на приступ информацијама, нема потребе да се мијењају надлежности Жалбеног савјета при Савјету министара и да то није противно међународним стандардима.

Буноза се нада да ће Савјет министара у уторак, 25. јула, консензусом усвојити нацрт закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ, чиме би још једном био показан конструктиван и одговоран рад Савјета министара.

Подсјећајући да је, такође, ријеч о приоритетном закону који БиХ треба да усвоји на путу ка ЕУ, Буноза је нагласио да се њиме уводе значајне новине у односу на постојећи закон. Новине се, прецизирао је Буноза, уводе са циљем спречавања сукоба интереса у обављању јавне функције, спречавања приватних утицаја на доношење одлука у обављању јавне функције, јачања интегритета, објективности, непристрасности и транспарентности у обављању јавне функције, те јачање повјерења грађана у институције БиХ.

На дневном реду сједнице Савјета министара 25. јула је и нацрт закона о судовима у БиХ, који је, такође, један од приоритетних закона за усвајање на путу БиХ ка ЕУ, и за који се Буноза, такође, нада да ће га Савјет министара консензусом усвојити.

“Овај закон јасније дефинише положај Суда БиХ у складу с међународним стандардима. Битна новина је да се оснива Виши суд као другостепени суд који би требао бити физички одвојен од првостепеног суда. Казнена надлежност тог суда, што је било спорно у пријашњим предметима, је значајно прецизнија и морам нагласити да је тај закон у цијелости добио подршку Венецијанске комисије”, навео је Буноза.

Када је ријеч о закону о измјенама и допунама Закона о Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/ БиХ, који је уз корекције на сједници Савјета министара усвојен и упућен у парламентарну процедуру, Буноза је рекао да вјерује да ће се ускоро наћи пред парламентарцима.

“Врло квалитетно је написан, регулише питање одговорности, интегритета и транспарентности носилаца правосудних функција, као и двостепености приликом одлучивања. Ове измјене и допуне закона су привременог карактера јер смо у обавези у року од године дана од дана његовог ступања на снагу донијети нов, свеобухватан закон о ВСТС-у, а радна група већ ради на том закону”, рекао је Буноза.

Говорећи о одређеним критикама које су упућене на овај закон, Буноза је рекао да је ријеч о два става који су спорни и једном члану који садржи једну реченицу, те да подржава да се то у амандмански евентуално исправи ако постоји подршка у Парламентарној скупштини БиХ. “На Савјету министара смо усвојили консензусом овај закон у форми и садржају у којем је то једино било могуће”, констатовао је Буноза.

Министар правде сматра да су предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто и министри за првих шест мјесеци од формирања показали да одлично раде свој посао.

“Уосталом, резултати Савјета министара су видљиви, препознати су у Бриселу, јер не треба занемарити чињеницу да су усвојени закони на којима се ради и више година, али су усвојене и многе битне одлуке које се годинама нису могле усвојити. Упркос турбуленцијама у БиХ, мишљења сам да је Савјет министара у ових шест мјесеци показао висок ниво конструктивности и одговорности”, закључио је Буноза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана