Буноза: У ЕУ без страних судија

Срна
Foto: ГС

САРАЈЕВО - БиХ би требало да у ЕУ уђе без страних судија у Уставном суду, а да на њиховом мјесту буду реномиране судије из БиХ, изјавио је данас министар правде у Савјету министара Давор Буноза.

Буноза је рекао новинарима у Сарајеву да незванична статистика говори да више од 99,1 одсто одлука у Уставном суду доносе домаће судије, а само 0,9 одсто одлука се доноси са међународним судијама, које су по правилу тешке.

Говорећи о закону о Уставном суду БиХ, Буноза је рекао да је проширена радна група на три досадашња састанка приближила ставове о одређеним стварима али да и даље постоје различита мишљења када је ријеч о кључним као што је статус међународних судија.

- Желим чути и струку и колеге из парламента, јер је битно да имамо закон који ће проћи у парламентарној процедури и којим ће БиХ напредовати, а за то морамо имати консензус у Савјету министара и из тих разлога нисмо завршили нацрт тог закона - појаснио је Буноза.

Он је навео да су се договорили о називу закона, али с обзиром на ограничења у Уставу, када се конкретно примијени члан 6.1б онда се закон може назвати закон о статусу међународних судија.

Када је ријеч о закону о судовима БиХ који је већ био пред министрима у Савјету министара, Буноза је подсјетио да је и у том случају било спорних питања, попут сједишта и казнене надлежности, а у наредном периоду могао би да се мијења и његов назив док би садржај остао исти.

- За мене је најмање битно како се зове закон, ако ћемо имати другостепени суд који ће бити у складу са међународним стандардима. Постоје одређена мишљења Венцијанске комисије да је битно само да другостепени суд буде независан у свом раду и буде у потпуности одвојен од првостепеног суда - рекао је Буноза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана