Буноза: Текст закона о судовима још није усаглашен

Срна
Foto: Бљесак.инфо

САРАЈЕВО - Још немам потврду да је усаглашен текст нацрта закона о судовима у БиХ који је разматран на прошлој сједници Савјета министара, а требао би да буде тема и на наредној сједници, заказаној за четвртак, 7. Септембар, рекао је министар правде у Савјету министара Давор Буноза.

"Ми смо покушавали ријешити нека спорна питања и до данас то нисмо ријешили, не знам да ли ће се сутра нешто промијенити, али сматрам да је ово квалитетан закон који је усклађен са мишљењима Венецијанске комисије и надам се да ће што прије бити усвојен на сједници Савјета министара", рекао је Буноза.

Буноза је истакао да је усвајање закона о судовима наставак пута БиХ ка ЕУ.

Одговарајући на питање да ли су отклоњене недоумице о томе да ли судије на суђењима могу носити нека вјерска обиљежја попут мараме на глави, што је једно од обиљежја Бошњакиња муслиманки, те да ли је прихваћен захтјев из Републике Српске да сједиште другостепеног Суда БиХ буде у Бањалуци, Буноза је рекао да би се ношење вјерских обиљежја требало рјешавати подзаконским актима.

"Те подзаконске акте би требао донијети Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ, а што се тиче сједишта, став Венецијанске комисије који и ја подржавам јесте да то буде што ближе државном затвору, а то је Источно Сарајево", нагласио је Буноза.

Савјет министара на сједници заказаној за четвртак требао би да размотри Нацрт закона о судовима БиХ, чији је предлагач Министарство правде.

Буноза је најавио да би нови закон о ВСТС-у требао да буде донесен за годину дана.

"Радна група има редовне састанке и не знам када ће они завршити свој посао, али се надам да ће то урадити у року од годину дана од ступања на снагу измјена допуна Закона о ВСТС-у", нагласио је Буноза.

Коментаршући оцјене да је правосуђе рак-рана БиХ, Буноза је рекао да БиХ мора ускладити прописе са међународним стандардима поштујући своје уставно уређење.

"Морамо тежити ка томе да на правосудне функције долазе они људи искључиво због својих квалитета, а не неких других веза јер знам да имамо јако пуно добрих и квалитетних судија и тужилаца и у сваком случају неопходно је да дигитализацију правосуђа урадимо што прије", истакао је Буноза.

Осврћући се на одлуку Европског суда за људска права у предмету "Ковачевић против БиХ" којом је између осталог предвиђено да при избору Предсједништва БиХ и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ буде једна изборна јединица, Буноза је рекао да не би коментарисао ту пресуду на навијачки начин као што то многи чине.

"Сматрам да је то наставак одлуке жСејдић и Финциж и других пресуда гдје се наводи да циљ којем у БиХ тежимо, можемо остварити без искључивања осталих", појаснио је Буноза.

Он је истакао да је новина у тој одлуци што се односи на активно бирачко право и на изборне јединице.

"Моје мишљење је да би то требало пажљиво анализирати, али та пресуда још није коначна јер постоји рок за подношење захтјева за преспитивање те одлуке пред Великим вијећем Суда у Стразбуру", закључио је Буноза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана