Буноза: Почетак озбиљне реформе правосуђа

Г.С.
Буноза: Почетак озбиљне реформе правосуђа

САРАЈЕВО - Министар правде у Савјету министра Давор Буноза оцијенио је да усвајање измјена и допуна Закона о Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/ БиХ и Приједлога закона о слободи приступа информацијама на нивоу институција БиХ у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ представља почетак озбиљне реформе правосуђа у БиХ.

"Када говорим о приступу информацијама, тај закон такође представља почетак озбиљног отварања јавне управе да буде транспарентна", рекао је Буноза новинарима након сједнице Представничког дома.


Он је изразио наду да ће ови важни закони добити и подршку Дома народа Парламентанре скупштине БиХ.

Буноза је подсјетио да измјене и допуне Закона о ВСТС-у и два амандмана који се тичу транспарентности доносе новину када је ријеч о објављивању података о сродницима судија и тужилаца који раде у правосуђу, адвокатури, правобранилаштву и нотаријату.

"Они имају сад ту законску обавезу. Што се тиче имовинских картона, било је разговора зашто се односе само на чланове домаћинства. Зато јер је то захтјев Венецијанске комисије и оно што је ЕУ поставила пред БиХ да се испуни, ми смо испуњавали", рекао је министар правде у Савјету министара.

Он је додао да ће се у року од годину дана морати донијети нови закон о ВСТС-у, истичући да то представља приоритет ЕУ.

"ЕУ је поставила два приоритета када се говори о ВСТС-у. Први приоритет ЕУ је да донесу што хитније измјене закона које се тичу одговорности, транспарентности у раду, интегритета носилаца правосудних функција и двостепености приликом одлучивања. Други приоритет је да се у року од годину дана донесе цјелокупан закон о ВСТС-у којим ће се све регулисати", рекао је Буноза.

Он је навео да је у посљедња три мјесеца формирао радну групу која ради на цјелокупном закону о ВСТС-у и изразио наду да ће посао бити урађен у предвиђеном року.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана