Буноза очекује да ће закон бити усвојен у институцијама БиХ

Срна
Foto: Агенције

САРАЈЕВО - Министар правде у Савјету министара Давор Буноза изразио је наду да ће Приједлог закона о спречавању сукоба интереса у институцијама на нивоу БиХ сутра бити усвојен и у Представничком дому, односно Парламентарној скупштини БиХ.

Буноза је подсјетио да је Савјет министара јуче усвојио Приједлог закона о спречавању сукоба интереса у институцијама на нивоу БиХ, чиме се испуњава један од 14 приоритета у области владавине права у процесу европских интеграција БиХ.

Он је навео да је овај приједлог закона заправо веома строг закон, те оцијенио да је најважнија новина да ће носиоци јавних функција на нивоу институција БиХ морати јавно објавити свој финансијски извјештај, стање имовине, али и за чланове породице, за блиске сроднике, што ће додатно провјеравати комисија.

Буноза је додао да су успјели деполитизовати комисију за откривање сукоба интереса, гдје је до сада било девет чланова, који су били из политичких странака и парламентарци.

“Према овом новом приједлогу закона биће седам чланова. Нико не смије бити члан политичке странке, нити с извршног или законодавног нивоа. Услов је и да у посљедњих пет година нису били чланови странке, то ће морати бити истакнути правници и друге особе са високом стручном спремом и са минимално 10 година релевантног правног искуства”, појаснио је Буноза за Н1 телевизију.

Такође, каже, проширили су одређене дефиниције и дефиницију сукоба интереса, а значајна је промјена и у начину гласања.

“Према тренутном закону морали сте имати од девет гласова, по два гласа сваког конститутивног народа да би та одлука била уважена. Сад смо избацили квалификоване гласове, али смо оставили да ће се за најтеже одлуке морати постићи консензус”, закључио је Буноза.

Представнички и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ најавили су за сутра хитне сједнице на чијем је дневном реду Приједлог закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана