Буноза: И даље спорно гдје ће бити сједиште Апелационог одјељења Суда БиХ

Срна
Буноза: И даље спорно гдје ће бити сједиште Апелационог одјељења Суда БиХ

САРАЈЕВО - Министар правде БиХ Давор Буноза изјавио је да када је ријеч о новом тексту Нацрта закона о Суду БиХ, суштина усаглашена, али да је и даље спорно гдје ће бити сједиште Апелационог одјељења.

Буноза је изразио жаљење што се не може постићи договор у вези са овим законом, додајући да је усаглашено око 95 одсто текста.

-Након што се није успјело договорити да ли да буде Источно Сарајево или Бањалука, ми смо одлучили да понудимо компромисно рјешење да се у року од годину одреди сједиште, а да до тада буде гдје је и сада, то јест, Сарајево - додао је он.

Буноза је оцијенио да је посљедња верзија текста Нацрта закона о Суду БиХ компромисна и изразио наду да ће се и то питање ускоро ријешити.

-Суштина закона је усаглашена, гдје ће бити сједиште суда, небитна ствар - каже Буноза.

Напоменуо је да је разговарао са релевантним представницима Суда БиХ и питао шта је у пракси највећи проблем када преузимају неки предмет, а ради се о кривичном дјелу које је почињено на територији једног ентитета.

-У посљедњих 20 година било је 30-ак таквих случајева. Управо због чињенице да је тренутни закон произвољан, нејасан, из Венецијанске комисије су захтијевали да се јасно прецизирају те ситуације. Дакле, није смањена ни проширена надлежност, она је јасна и прецизирана - изјавио је Буноза новинарима у Сарајеву.

Буноза каже да сваки закон који је донесен, а гдје је предлагач било Министарство правде, представља значајан напредак за БиХ, никад није на штету ентитета, нити конститутивних народа или осталих.

Он је додао да су данас на сједници Савјета министара усвојили измјене и допуне закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ.

-Ове измјене смо усвојили већином, не консензусом, на начин да смо ријешили неке проблеме који су се појавили у пракси. Сада ће судије и тужиоци имати право на накнаду за обавезно дежурство и приправност за рад, а исто тако, стручно особље ће имати накнаду за трошкове смјештаја и одвојени живот. То је позитивна ствар и за судије и стручно особље у институцијама БиХ - додао је Буноза.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана