Букејловић: Тужилаштво треба да доказује одговорност предсједника Републике који врши своју дужност

Срна
Букејловић: Тужилаштво треба да доказује одговорност предсједника Републике који врши своју дужност

БАЊАЛУКА- Министар правде Републике Српске Милош Букејловић истакао је да подизање оптужнице Тужилаштва БиХ против предсједника Републике Српске Милорада Додика преставља правни апсурд и правно насиље.

-То је правни апсурд и правно насиље, гдје Тужилаштво БиХ треба да доказује постојање кривичне одговорности предсједника Републике због вршења дужности и права која му припадају и која су прописана Уставом Српске - рекао је Срни Букејловић.

Он је додао да је Тужилаштво БиХ подизањем оптужнице против предсједника Српске и вршиоца дужности директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића повриједило основно начело које важи за сваку правосудну институцију, а то је независност у раду.

-Овдје је очигледно ријеч о поступању по налогу одређених страних интереса који су усмјерени против Републике Српске, њених институција и суверенитета - рекао је Букејловић.

Према његовим ријечима, овакви политички акти, поднесени Суду БиХ под маском правосуђа и владавине права, а који су подржани од појединих страних амбасада, што представља директно мијешање у унутрашња питања једне државе, не доприносе миру и стабилности у БиХ, те ће по окончању представљати само још један пораз институција на заједничком нивоу.

Истакао да је предсједник Републике Српске дужан да штитити уставни поредак Републике, те да у конкретном случају нема кривичне одговорности, нарочито имајући у виду да Кристијан Шмит није високи представник, с обзиром на то да није именован од Савјета безбједности УН, слиједом чега је јасно да, као страни држављанин и физичко лице, нема овлашћење да доноси законе у БиХ.

-Покушаји Кристијана Шмита да преузме законодавна овлашћења Парламентарне скупштине БиХ, која једина у складу са Уставом БиХ може да доноси законе у БиХ, представља еклатантан примјер покушаја нарушавања уставног поретка БиХ и ограничавања њеног суверенитета - напоменуо је Букејловић.

Он је рекао да је изостало реаговање међународне заједнице у правцу очувања уставно-правног поретка, иако се мјесецима уназад управо из Републике Српске, а прије свега од Додика, скреће пажња и пали аларм на факторе који рушилачки дјелују на суверенитет Републике Српске који је загарантован Дејтонским споразумом, попут одлука Уставног суда БиХ и нелегитимног поступања Кристијана Шмита.

-Када говоримо о Дејтонском споразуму и његовом примарном циљу, Република Српска је једина која у БиХ тежи просперитету, стабилности и владавини права у БиХ, те спровођењу одредаба Дејтонског споразума на начин на који те одредбе налажу - указује Букејловић.

Истакао је да „подизање оптужнице због неспровођења одлука високог представника који тренутно ни не постоји у БиХ, односно још увијек није изабран, осим што је правно гледано неосновано и апсурдно, доводи у питање и законитост рада Тужилаштва БиХ“.

Букејловић указује да из таквог рада произилази да ова институција не припада БиХ и њеним грађанима, те да неће радити у њиховом интересу већ у интересу појединаца који дају налог за поступање и начин рада.

Он напомиње да Устав Републике Српске предвиђа да предсједник Српске указом проглашава законе које донесе највише представничко и законодавно тијело у Републици Српској - Народна скупштина Републике.

-У околностима када предсједник Републике Српске одбије да прогласи закон, након поновног усвајања у Народној скупштини био би дужан и морао би донијети указ о проглашењу закона независно од своје воље, у противном то би представљало нарушавање уставног поретка Републике Српске и водило би подизању оптужнице од надлежних правосудних органа Републике Српске - појашњава Букејловић.

Тужилаштво БиХ подигло је јуче оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића „због неизвршавања одлука високог представника“.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана