Букејловић: Сви који имају примједбе на измјене Кривичног законика нека их изнесу током јавне расправе

Срна
Букејловић: Сви који имају примједбе на измјене Кривичног законика нека их изнесу током јавне расправе

БАЊАЛУКА - Министар правде Републике Српске Милош Букејловић рекао је да ће двомјесечна јавна расправа о Нацрту закона о измјенама и допунама Кривичног законика Српске, којим је прописано увођење кривичног дјела против части и угледа, бити одржана широм Српске и да ће то бити прилика за све заинтересоване да изнесу конструктивне приједлоге.

 

-До сада су били покушаји притиска да се повуче закон, али без конкретног разлога и основа, а још мање да смо добили конструктивну сугестију које одредбе требамо мијењати, осим оних које се тичу износа новчане казне - истакао је Букејловић.

Он је рекао да су појединци и поједини медији покушали банализовати доношење овог закона, истакавши да је ријеч о материји којој треба приступити озбиљно јер је ријеч о увођењу нових кривичних дјела као што је неовлаштено објављивање туђег снимка, видео списа и портрета.

-Битно је напоменути да се за ова кривична дјела поступак води по приједлогу оштећеног. Нећете имати ситуацију да се то ради по службеној дужности, него онај ко сматра да је оштећен подноси пријаву, Тужилаштво је разматра а на Суду је да ли ће потврдити оптужницу - појаснио је Букејловић за АТВ.

Народни посланици разматраће и Закон о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација, а Букејловић истиче да је ријеч о праћењу финансијских токова у овим организацијама, што до сада није било могуће.

-Намјера која се планира постићи је надзор над финансијским токовима ових организација. Имамо ситуацију гдје нисмо имали надзор над средствима која долазе из иностранства и начину утрошка. Овим законом ставља се обавеза тим организацијама да достављају полугодишње и годишње извјештаје. Не постоји забрана да добијају средства. Овај закон помаже у транспарентнијем раду њих и према њиховим донаторима - истакао је Букејловић.

Он је нагласио да се у овом законском рјешењу погрешно интерпретира термин "агент страног утицаја".

-Нема репресивне мјере и не постоји намјера да се контролише количина новца, већ да се спријече негативне појаве које би могле водити у финансирање тероризма, прање новца и усмјеравање новца у погрешне сврхе - истакао је Букејловић.

Он је додао да је БиХ имала проблем, односно да је била на листи високоризичних земаља када је ријеч о финансирању тероризма, те нагласио да је потребно легализовати токове новца.

Букејловић је рекао да нови Породични закон у први план ставља интерес дјетета, на чему је инсистирао и његов претходник у министарству Антон Касиповић, с чиме је препозната потреба реформе ове области.

-Уведени су нови институти када говоримо о дјеци и њиховој заштити. Регулисан је однос дјетета и родитеља са којим не живи након развода брака. Направиће се једна врста регистра у која ће се уписивати лица као усвојиоци, чиме ће се олакшати тај процес -", истакао је Букејловић.

Када је ријеч о регистру педофила, Букејловић је истакао да је донесена комлетна верзија закона који се односи на регистар лица осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјетета.

-У регистар уписујемо лица која су правоснажно осуђена по Кривичном закону Републике Српске, БиХ и других, али и по законима који су престали да важе. Закон у том смислу има једну врсту ретроактивне примјене - рекао је Букејловић.

Он је навео да није могуће јавно објавити регистар због заштите података и евентуалне замјене идентитета, али и додао да ће институције и организације имати приступ када је ријеч о пријему таквих лица у радни однос и њиховог присуства догађајима.

Када је ријеч о попуњености затворских једница, министар је рекао да је уведен висок стандард боравка и да су казнено-поправни заводи "под лупом" међународних организација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана