Букејловић: Није намјера ограничавање слободе говора, већ да се ова област регулише на адекватан начин

Срна
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА - Министар правде Републике Српске Милош Букејловић изјавио је да се усвајањем измјена и допуна Кривичног законика не намјерава ограничити слобода говора и изражавања мишљења, већ је циљ да се превентивно дјелује с обзиром на то да се поједине непровјерене информације брзо шире.

-Овај закон има превентивну сврху и треба да превентивно дјелује. Живимо у времену гдје се информације лако и брзо шире. На тај начин постоји потреба да се ова област регулише на адекватан начин да би се спријечиле штетне посљедице - навео је Букејловић у интервјуу Срни.

Он је навео да од одлуке Народне скупштине Републике Српске зависи одржавање јавне расправе о наведеним измјенама Кривичног законика као и њеном формату.

-Народна скупштина Републике Српске усваја законе и доноси одлуке о заказивању јавне или стручне расправе тамо гдје постоји потреба да се консултују заинтересоване организације, струка или има разлог за други начин консултација. Тако ће бити и када је ријеч о Нацрту измјена и допуна Кривичног законика, којим се уводи ново кривично дјело против части и угледа, односно увреде и клевете - навео је Букејловић.

Он је рекао да постоји потреба новинарске заједнице да на свој начин окупи јавност.

-Сматрам да ће бити довољно простора и на јавној расправи да сви заинтересовани буду присутни и изнесу своје примједбе и сугестије у вези са Нацртом измјена и допуна Кривичног законика - истакао је Букејловић.

Говорећи о критикама појединих организација и амбасада на најављене измјене и допуне Кривичног законика, Букејловић истиче да је Народна скупштина законодавни орган у Републици Српској, те да је једино мјесто гдје се може говорити о адекватном законском рјешењу, његовом доношењу и процедури усвајања.

-Не знам колико је адекватно долазити из земље у којој већ постоји ова цијела област кривичних дјела против части и угледа (у појединим земљама се назива и кривично дјело против репутације) и гдје постоји затворска казна за ова кривична дјела, а говорити у земљи гдје је у нацрту предвиђена новчана казна - истакао је министар.

 

Букејловић наглашава да је са разлогом предвиђен велики распон у новчаним казнама и да не треба банализовати причу о томе.

-Ни у једном од ових кривичних дјела није почетни износ 50.000 КМ. Мени је жао што постоји једна врста банализовања овог распона казни, јер је врло јасно у ком моменту се изричу највише казне - ако починилац у више наврата врши исто кривично дјело и када се изрицањем мање казне не постиже сврха кажњавања - појаснио је Букејловић.

Када је ријеч о доношењу закона из области информисања, Букејловић наводи да наведена област није у надлежности Минстарства правде, али и сматра даје постојећи закон потребно ускладити с реалним стањем и модерним временом.

Министар Букејловић истакао је да ће посланици у Народној скупштини разматрати и ново кривично дјело које се односи на злоупотребу фотографије и видео-записа полно експлицитног садржаја, чиме је предвиђена казна затвора од једне до три године.

Истиче да је ријеч о заштити људских права и слобода, те подсјећа на трагичне догађаје у прошлости, са смртним исходом након неовлашћеног снимања и објављивања тог садржаја на интернету.

-То је мотивација за увођење ових кривичних дјела. Исто тако смо предвидјели и кривично дјело када је ријеч о неовлашћеном објављивању туђег списа, портрета или снимка - додао је Букејловић.

Он је истакао да су овакви случајеви, нажалост, постали дио свакодневице, те указао да јавност мора бити информисана да ће ово бити у домену кривичног дјела.

Букејловић истиче да, када је ријеч о усвајању закона важним за интеграције у ЕУ, само добијање статуса кандидата представља нови правац дјеловања, те да је Република Српске спремна да прати тај процес.

-Чињеница је да статус кандидата не доноси на директан начин приступ новим фондима или средствима ЕУ, али даје нам могућност за привлачење нових инвестиција у Републику Српску - рекао је Букејловић.

Министар наводи да се прије усвајања закона у Републици Српској утврђује да је у складу са правни тековинама ЕУ и да ће сви у наредном периоду бити усклађени или инспирисани правним уређењем земаља чланица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана