Букејловић: Кажњавањем клевете не уводи се цензура

ГС
Букејловић: Кажњавањем клевете не уводи се цензура

БАЊАЛУКА - Министар правде Републике Српске Милош Букејловић рекао је да у Нацрту закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске којима се уводи ново кривично дјело против части и угледа, не види ни једну врсту цензуре или ограничавања слободе изражавања.

Букејловић је за РТРС навео да се ово кривично дјело односи на увреду другог лица, клевету и изношење личних и породичних прилика, а кажњава се новчаном казном.

Истакао је да се кривично дјело против части и угледа, а које се односи на увреду, клевету, изношење личних и породичних прилика другог лица, налази у законодавствима земаља из региона, али и ЕУ.

-Има га у законодавству нама блиских држава, Србије, Хрватске, Црне Горе, Словеније. Свака друга држава ЕУ предвиђа ова дјела као кривична - рекао је Букејловић.

Нагласио је да уводе и кривично дјело које се односи на неовлашћену употребу, односно објављивање туђег списа, снимка или фотографије  и подсјетио на прошлогодишњи немили догађај самоубиства младића због исмијавања на друштвеним мрежама.

Када је ријеч о Приједлогу закона о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце, Букејловић је рекао да је Кривичним закоником Српске већ прописано да се у оквиру казнене евиденције води посебан регистар лица која су учинила кривична дјела сексуалне злоупотребе, односно искориштавања дјетета.

Додао је да је измјене Закона иницирало Министарство унутрашњих послова (МУП) Српске због одређених недоумица које су постојале у терминима као што је мјесто становања које је стварало одређене злоупотребе лица које имају обавезу по овом закону.

- Податке из регистра води МУП, они су тајни и дају се само тужилаштву када води поступак - рекао је Букејловић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана