Букејловић: Измјене Закона о парничном поступку потребне ради усклађивања са Породичним законом

Срна
Букејловић: Измјене Закона о парничном поступку потребне ради усклађивања са Породичним законом

БАЊАЛУКА - Министар правде Републике Српске Милош Букејловић рекао је да је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о парничном поступку потребно усвојити ради његовог усклађивања са Породичним законом и унапређења парничног поступка.

Букејловић је прецизирао да је ступањем на снагу Породичног закона било неопходно приступити измјенама и допунама Закона о парничном поступку у дијелу који се односи на прописивање посебног поступка у брачним и породичним односима.

"Као и у споровима о вршењу родитељског права и одржавању личних односа са дјететом, у споровима ради утврђивања, односно оспоравања очинства и материнства, те у споровима о издржавању малољетне дјеце или дјеце над којом је продужено родитељско право", рекао је Букејловић образлажући Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о парничном поступку, који је у Народној скупштини размотрен по хитном поступку.

Он је додао да је Адвокатска комора Српске доставила Министарству правде приједлоге за измјене и допуне Закона о парничном поступку, који су се, између осталог, односили на могућност тонског снимања рочишта у парничном поступку, што је предметним измјенама и допунама закона уважено.

"Удружење судија Српске доставило је иницијативу за допуну члана 184, на начин да је судија, уколико у року до 60 дана не изради пресуду, дужан у писаној форми обавијестити предсједника суда о разлозима прекорачења. Наиме, и даље је остао рок за израду пресуде од 30 дана од дана закључења главне расправе, међутим, ако судија не изради пресуду нити у року од 60 дана од дана закључења главне расправе дужан је у писаној форми обавијестити предсједника о разлозима за прекорачење", појаснио је Букејловић.

Удружење судија Српске, додао је Букејловић, сматра да овај приједлог има за циљ постизање равнотеже између ефикасности и квалитете у раду судова, при томе омогућавајући судијама довољно времена за израду пресуде у сложеним предметима.

"То ће допринијети доношењу одлука утемељених на детаљној анализи и правилном разматрању правних аргумената странака", рекао је Букејловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана