“Бук Бијела” заробљена у политичкој мрежи ината

Ведрана Кулага Симић
“Бук Бијела” заробљена у политичкој мрежи ината

БАЊАЛУКА - И док припремни радови уз Дрину, на локалитету који је предвиђен за хидроелектрану “Бук Бијела”, увелико трају, институције са нивоа БиХ, које су политички увучене у ову причу, још нису заузеле став, због чега појединци сматрају да треба признати грешке с почетка и тако подићи рампу за посао од којег ће корист имати цијела земља.

Камен темељац за ХЕ “Бук Бијела” положили су премијери Српске и Србије у мају прошле године, након чега је услиједио захтјев који су потписала 24 члана Представничког дома Парламента БиХ за рјешавање спора између БиХ и Српске у вези с тим пројектом, тражећи да Уставни суд БиХ забрани градњу јер сматрају да концесију може дати само БиХ.

Судије су наложиле формирање Заједничке комисије, састављене од седам чланова Комисије за концесије БиХ и Републичке комисије, те дале рок од три мјесеца да заузму став. Ситуацију је додатно закомпликовала чињеница да је Менсур Шехагић, члан комисије из Српске из реда Бошњака, покренуо поступак пред Судом БиХ негодујући због рјешења о именовању, а није био ни на сједницама због болести, због чега није било могуће донијети одлуку јер су, према правилима о раду, потребни гласови свих чланова.

Комисија у првом покушају није успјела да донесе одлуке те су затражили од Суда другу шансу и додатних шест мјесеци за рјешавање спора, што су и добили, али ни у том року, који је недавно истекао, нису успјели да гласају о рјешењу јер нису били сви на броју.

Посљедњи став судија објелодањен је у децембру 2021, када су одгодили одлучивање о привременој мјери до јануара ове године, али неко вријеме нису засједали, а ово питање је само поменуто на посљедњој сједници која је била у Брчком, уз констатацију да комисија није донијела одлуку, односно да није извршена одлука Суда. О томе је, према правилима, обавијештено и Тужилаштво БиХ.

Са тих адреса у Сарајеву, како каже предсједавајући Заједничке комисије за рјешавање спора између БиХ и Републике Српске због градње “Бук Бијеле” Миломир Амовић, још нема никаквих званичних информација. Комисији је, додао ­је, истекао мандат, али остају на позицијама до даљег.

- Вјероватно се током наредних мјесец, два ништа неће дешавати - истакао је Амовић.

Сумирајући све што се до сада издешавало, сматра да се можда већ показује да су неки потези били погрешни у старту, на шта су појединци већ указивали говорећи да, на примјер, група посланика по чијем захтјеву је све почело није овлашћени предлагач. Амовић додаје и да од старта доминирају више игре.

- Можда је и погрешно промовисан пројекат. Представљен је као заједнички пројекат влада Српске и Србије, а у суштини то није, већ типични пројекат у области концесија, али код нас се лако упеца па крену реакције. Стотине и стотине концесија је донесено у ФБиХ и у Српској. Све је ишло неким својим током док ово питање није дошло на дневни ред са захтјевом и ставом да о овоме треба да се пита држава БиХ. Све је инат и чиста политика која мрси све конце - закључио је.

Идеја о изградњи ХЕ “Бук Бијела” постоји од половине шездесетих година прошлог вијека. Ипак, пројекат стално наилази на препреке и негодовања, а од полагања камена темељца не престају реакције, прије свега Бошњака, а одређених недоумица има и у Црној Гори.

Ставови

Став српских званичника је да је пројекат важан не само за Српску и Србију већ за цијелу БиХ те да због тога, осим политичких, не виде ниједан други разлог за блокаду овог посла у којем би припремни радови требало да буду завршени до половине идуће године. С друге стране, они који су покренули спор сматрају да само БиХ као држава има право да закључује овакве послове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана