„Буџетлије“ протестном шетњом траже повећање плата (ФОТО, ВИДЕО)

ГС

БАЊАЛУКА - Шест синдикалних организација у Републици Српској, чији су чланови на буџету, окупили су се у парку Младен Стојановић, након чега су кренули у мирну протестну шетњу до Трга Крајине.

У протестној шетњи чествује шест гранских синдиката - у јавној управи, правосуђу, полицији, љекари, медицински техничари, те Самостални синдикат у здравству.

Након окупљања  интонирана је химна Републике Српске, а потом је минутом ћутње одата почаст Србима настрадалим на Косову.

Прочитана је рецитација Горана Врачара, у којој се између осталог наводи “Пут до звезда с Косова је краћи, а ваља се до звезда уздићи”.

Колона се најдуже задржала поред зграда Владе Српске, а предсједник Синдиката управе Републике Српске Божо Марић  рекао је да су  Влади предали захтјеве које је усагласило шест синдиката.

Одлука о протесту је донесена на синдикалном Сабору у Бањалуци када су усвојени закључци о неиспуњавању Споразума о повећању плата.

Под слоганом “Нема предаје, истрајат' се мора” радници су изашли су на улицу како би надлежнима ставили до знања да нису испоштовали Споразум о усклађивању и повећању плата који је потписан прошле године.

Споразум је подразумијевао да се изврши повећање плата у еквивалентном износу накнада за топли оброк и регрес, а то је око 160 КМ по запосленом.

;

 

Марић је на почетку данашњег протеста рекао да је  „55.000 радника преварено јер нису испуњени услови из споразума о повећању плата“.

Нагласио је да се они обраћају Влади РС као свом послодавцу, и да данашњи протест није усмјерен лично против премијера Радована Вишковића.

Пизвао  је окупљене да не буде провокација.

Нагласио је да ће кретање бити мирно и достојанствено.

- Данас ћемо извршити протест у покрету. На Тргу Крајине ћемо прочитати наше захтјеве -навео је Марић.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана