Буџет за 2023. биће око 5,5 милијарди КМ, колика повећања могу да очекују пензионeри и борци

Срна
Буџет за 2023. биће око 5,5 милијарди КМ, колика повећања могу да очекују пензионeри и борци

БАЊАЛУКА - Министар финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да би буџет за наредну годину требало да буде око 5,5 милијарди КМ и да грађани Српске могу очекивати одређене видове једнократне помоћи.

-Ми сада пројектујемо буџет за идућу годину и засигурно ћемо, пратећи инфлацију за коју сви претпостављају да ће расти јер енергенти и даље расту, помагати и усмјеравати те једнократне помоћи - рекла је Видовићева за АТВ.

Она је навела да је у буџету за наредну годину предвиђено повећање плата у износу од пет одсто.

-Пензије, борачка и сва остала социјална примања биће повећана за 13,5 одсто - рекла је Видовићева.

Она је додала да ће буџет за 2023. годину бити око 5,5 милијарди и да очекује да ће, ако инфлација буде расла актуелним темпом, и приходи бити већи од пројектованих.

-Наравно, радићемо опет ребаланс буџета - навела је Видовићева.

Она је навела да буџет за 2023. годину, који би пред посланицима требало да се нађе 2. новембра, иде у правцу да се избјегне евентуална могућност привременог финасирања због потенцијалних одлука ЦИК-а БиХ.

Видовићева је подсјетила да би у случају привременог финансирања садашња социјална давања била враћена на ниво из јануара ове године, што би био проблем за велики број становника, јер само пензионера има више од 270.000.

-Ми смо за сваки случај одлучили да донесемо тај буџет јер нисмо били сигурни како ће се то све завршити. Кад се он усвоји онда више нема проблема, он се примјењује и ради се нормално, сви становници који треба да осјете и повећање у том буџету - осјетиће”, нагласила је Видовићева.

Она је рекла да на наредној сједници Народне скупштине Републике Српске очекује да буде усвојена економска политика и буџет Републике Српске за 2023. годину.

Видовићева је рекла да је циљ другог ребаланса буџета Српске за ову годину био да се становништву врате средства из додатних прилива у буџет у смислу умањења негативних посљедица инфлације.

-Нама је приход у односу на првобитни буџет од јануара ове године већи за 471 милион КМ, а ми смо становништву усмјерили директно 477 милиона КМ, што значи да смо комплетан тај раст прихода усмјерили према становништву - рекла је Видовићева.

Она је додала да је на плате усмјерено 79 милиона КМ више, на повећање пензија више од 90 милиона КМ, а на једнократне помоћи пензионерима 30 милиона КМ.

-Када су у питању борачке категорије, такође су била велика повећања примања. Та примања су повећана за 20 милиона и имали смо једнократне помоћи за борце које износе 43 милиона КМ - рекла је Видовићева.

Она је подсјетила да је помоћ упућена и незапосленој дјеци погинулих бораца Војске Републике Српске за шта је издвојено три милиона и 788 хиљада КМ.

Видовићева је рекла да је за једнократну помоћ за младе утрошено више од 39 милиона КМ.

-Имамо ново стечено право. Ми смо од септембра почели исплаћивати 750 КМ за родитеље који су незапослени, у породици која има четворо и више дјеце. Процјена је да до краја године за те исплате треба 12 милиона и 70.000 КМ - рекла је Видовићева и додала да је план да се до краја године у ту сврху донесе законско рјешење према којем би та лица имала уплаћиван пензиони стаж.

Она је додала да су и инвестиције повећане у читавој Републици Српској у износу од 81 милион КМ. Давања привреди и пољопривреди повећана су у укупном износу од 57 милиона КМ.

-Повећали смо и давања за спорт за осам милиона, јер је у овој години у Републици Српској било веома значајних резултата наших спортиста, а имали смо и много организованих такмичења европског нивоа -  рекла је Видовићева.

Она сматра да је требало да посланици опозиције на сједници Народне скупштине Републике Српске гласају за ребаланс буџета за ову годину јер је њиме читаво повећање прихода усмјерено становништву.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је јуче, по хитном поступку, други ребаланс буџета Српске за ову годину од четири милијарде и 510 милиона КМ, којим је становништву усмјерено 477 милиона КМ.

Овај оквир представља увећање од 128 милиона КМ, односно 2,9 одсто у односу на први ребаланс буџета за ову годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана