Грушко: Будућност БиХ уз поштовање неотуђивих права ентитета

Срна
Foto: Спутњик

БЕОГРАД - Замјеник руског министра спољних послова Александар Грушко рекао је да се Русија залаже за поштовање Дејтонског мировног споразума, полазећи од тога да се будућност БиХ може гарантовати ако се поштују неотуђива права ентитета и конститутивних народа.

Грушко је нагласио да тај споразум реално оцјењује стање ствари у БиХ.

“Никакви други пројекти у вези са политичким и социјалним инжењерингом неће дати резултата и носе опасност од нове експлозије насиља на Балкану”, рекао је Грушко за “Спутњик”.

Он је на крају тродневне посјете Србији рекао и да се принципијелан приступ Русије никада није мијењао ни у вези са питањима од посебног значаја за Србију.

У вези са питањем Косова и Метохије Грушко наводи да рјешење треба да је у складу са нормама међународног права и Резолуцијом 1244, да Русија инсистира да Брисел испуни обавезе које је преузео као посредник, да се реализује обавеза косовских Албанаца да формирају ЗСО, те ће поштовати сваки договор Београда и Приштине.

Он је истакао да је предност српско-руских односа у веома чврстим темељима, узајамном поштовању, међусобној потреби, те искреним дубоким тежњама оба народа, те да они којима ти односи сметају покушавају да независне земље сломе преко кољена и одвуку их у свој табор.

“Принципијелно је што се Русија и Србија друже не против неког, него се друже међусобно зато што то проистиче из срца људи”, нагласио је Грушко и додао да се руско-српски односи могу оцијенити не само као фактор стабилности у региону, већ и у Европи.

У вези са украјинском кризом и притисцима са Запада да Србија уведе санкције Русији, Грушко наводи да ту нема никакве рационалне политике, већ само жеља да се казни Србија за непослушност и за њену принципијелну позицију, за то што брани своје националне интересе.

“Србија је један од наших партнера, то буквално излуђује Запад. Чине све да би непринципијелним и неприхваљивим притиском придобили неког на своју страну. Сад уводе против нас санкције тако да непосредно казне и Србију - одузимају јој приступ руској нафти и раде разне друге ствари које не служе на част том ждемократском Западуж, који све време говори о поретку заснованом на правилима, а сам својим поступцима гази међународно право. Јер, то што се ради према Србији не само да је аморално, већ је у супротности са међународним правом”, навео је Грушко.

Он је увјерен да свака влада која се руководи националним интересима неће вршити политички харакири увођењем санкција против Русије.

Грушко је нагласио да је Русија заинтересована за мир на Балкану и увјерена је да су покушаји да се Балкан превуче на ову или ону страну без перспективе опет зато што се на Балкану преплићу многи легитимни интереси, не усљед неких поступака држава, него као резултат саме историје.

“Мирна будућност Балкана није везана за прикључење неком табору него управо за коришћење предности које су везане за присуство широких историјских веза са многим земљама. У крајњем исходу, ако се нађе формула хароминичног споја регионалних и нерегионалних интереса то ће бити гаранција мира на Балкану”, наводи Грушко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана