Будимир: Значајна посјета Додика Мађарској, сваки дан је побједа Српске у спољној политици

ГС
Будимир: Значајна посјета Додика Мађарској, сваки дан је побједа Српске у спољној политици

Посјета предсједника Републике Српске Милорада Додика Мађарској веома је значајна, а од велике важности је и заинтересованост Мађара за проширење сарадње са Српском будући да њихова земља предсједава ЕУ, оцијенио је министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Жељко Будимир.

Будимир је у изјави Срни истакао и то да Мађарска снажно подржава процес интеграција земаља западног Балкана.

"На састанку смо упознали премијера Виктора Орбана и министра иностраних послова Петера Сијарта са свим проблемима са којима се сусрећемо у току преговора на путу БиХ ка ЕУ. Званичници Мађарске упознали су нас са актуелним дешавањима у ЕУ и важно нам је било да сазнамо какав је био исход мировне иницијативе Мађарске када је ријеч о односима Кијева и Москве", рекао је Будимир.

Он је навео да Мађарска има блиске односе и сарадњу са другим земљама ЕУ, те да је важан став Будимпеште у Бриселу, наводећи значајну улогу Мађарске када је ријеч о сарадњи са Њемачком и Француском.

"Мађарска игра веома важну улогу у ЕУ. Погледајте само мировну инцијативу коју је водио Орбан. Та земља је заинтересована за проширење ЕУ на западни Балкан и то не само из економских и политичких, већ безбједносних разлога", навео је Будимир, који је и професор међународних односа.

Он је додао да је још актуелно питање миграција и свих изазова које са собом носи овај процес, као и да Мађарска препознаје пријетње.

Када је ријеч о сарадњи са Републиком Српском, министар је указао да је Мађарска подржала наставак пројеката у области пољопривреде и набавци механизације по повољним цијенама, те додао да је разговарано и о сарадњи у области енергетике.

"Мађари су заинтересовани да дају подстицаје и у области пословања малих и средњих предузећа", навео је Будимир.

МАЂАРСКА ПОДРЖАЛА ТРАМПА, ПОЛИТИКУ МИРА ПОДРЖАВА И ПРЕДСЈЕДНИК СРПСКЕ МИЛОРАД ДОДИК

Министар Будимир је оцијенио да је посебна улога Мађарске и у геополитичким односима, истакавши да је једна од малобројних земаља која је оставила отворену везу и са истоком и са западом.

Додао је да Будимпешта, осим са Москвом, има добре односе са Пекингом, али и несумњиво подржава републиканског кандидата Доналда Трампа у изборима за предсједника САД.

"То је негд‌је у сагласју и са политиком предсједника Републике Српске Милорада Додика који је дао подршку Трампу. Вид‌јели смо да се у САД кампања не води само у медијима већ и оружјем, јер је Трамп избјегао и други атентат", каже Будимир.

Говорећи о предстојећим америчким предсједничким изборима, Будимир је навео да је веома тешко процијенити у којем правцу ће ићи спољна политика САД, те да је тешко очекивати велике промјене политике која је заснована на принципима моћи.

"Амерички државни секретар Ентони Блинкен је показао да често није схватао политику на врло трусним подручјима као што је Блиски исток, па и у Украјини која је питање свих питања. Компликује се ситуација у свијету, посебно је важна ту улога Русије, али и држава унутар ЕУ које имају конекцију са Москвом", указао је Будимир.

ПОЛИТИКА ЗВАНИЧНИКА СРПСКЕ ЗАСНОВАНА НА ОЧУВАЊУ СУВЕРЕНИТЕТА И ОД ТОГА НИКО НЕЋЕ ОДУСТАТИ

Када је ријеч о притисцима на Републику Српску, Будимир је навео да они који спроводе такву политику одлазе у биолошку пензију, те ће се с тим мијењати и поглед према Балкану.

"Нови људи који долазе у Стејт департмент немају лични проблем са представницима Републике Српске. То је шанса за Републику Српску. Међутим, важно је оно што ми радимо, није важно како нас други гледају", истакао је Будимир.

Он је рекао да од политике чувања националних интереса и заштите Срба нико неће одустати и да таква политика у Републици Српској по сваку цијену мора да живи.

"Без обзира о каквим притисцима је ријеч, само тако можемо гарантовати наш опстанак на овом простору. Сваки дан за Републику Српску је побједа када говоримо о спољној политици и нисам песимиста када је ријеч о статусу Спрске и наставку политике коју води садашња власт", закључио је Будимир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана