Будимир: Уставни суд БиХ - пријеки суд Српске

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир оцијенио је данас у Бањалуци да је Уставни суд БиХ постао пријеки суд Републике Српске.

"Уставни суд БиХ функционише на начин да у својим одлукама у посљедње вријеме еродира позицију и уставну надлежност Републике Српске", констатовао је Будимир на округлом столу "Уставни суд БиХ – допринос правној /не/сигурности", који су организовала два јавна универзитета у Српској.

Он је истакао да је Уставни суд БиХ изашао из својих надлежности које се тичу заштите Устава и постао уставотворац, законодавац и политичка институција у којој се одређене бошњачке групе или дијелови међународног фактора у БиХ обрачунавају са Српском.

"Ово је озбиљан напад на уставни поредак Републике Српске и БиХ и из овога произилази озбиљна политичко-правна криза система у БиХ", упозорио је Будимир.

Он је нагласио да се из овога може изаћи на само један начин, а то је да се сви фактори и субјекти политичког живота у БиХ договоре да се донесе закон о Уставном суду, који има свака озбиљна држава на свијету.

"Оно што је, такође, један нонсес и тиче се само БиХ јесте да у Уставном суду имате странце који су требали само да привремено, након доношења Дејтонског споразума, односно завршетка рата, помогну помирењу народа у БиХ", навео је Будимир.

Он је нагласио да је Уставни суд БиХ требао бити стабилизатор, а постао је главни извор нестабилности у БиХ.

"Ова јавна расправа треба да има стручни и научни карактер и надам се да ће у наредном периоду колеге из научне заједнице и правни стручњаци све више говорити о овом питању да бисмо што прије изашли из ове кризе и на обострану корист Српске и БиХ", истакао је Будимир.

Он је напоменуо да су наставници и сарадници два јавна универзитета потписали петицију којом се противе неуставним одлукама Уставног суда БиХ, што сматра важним јер се често приговара да академска заједница ћути.

Округли сто "Уставни суд БиХ – допринос правној /не/сигурности" организовали су универзитети у Бањалуци и Источном Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана