Будимир у судницу уведен с лисицама на рукама, у недјељу одлука о притвору ФОТО

Ж. Домазет, Фото: Klix, Бљесак
Будимир у судницу уведен с лисицама на рукама, у недјељу одлука о притвору ФОТО

Сарајево - Предсједник ФБиХ Живко Будимир, Петар Баришић, Хидајет Халилиовћ, Иван Јурчевић и Сауд Кулосман у судницу су уведени са лисицама на рукама, јавља репортер "Гласа Српске".

Тужилаштво БиХ затражило је једномјесечни притвор за предсједника Федерације БиХ Живка Будимира, а Суд БиХ ће сутра до 12 часова донијети одлуку о томе.

Будимиру, Баришићу, Халиловићу, Јурчевићу и Кулосману на терет се стављају дјела организованог криминала у вези са злоупотребом положаја.

Тужилаштво БиХ представљају Олег Чавка и Дијана Кајмаковић.

Судија Бранко Перић води рочиште.

У свом излагању Тужилаштво БиХ тврди да је Будимир вршећи тешка кривична дјела угрозио ФБиХ и државу БиХ.

Изнесена је и информација да је Будимир помиловао 162 особе оптужене за најтежа кривична дјела, а у том истом периоду РС и БиХ помиловале су по једну особу што према тврдњама говори о тежини дјела.

Тврди се да је предсједник ФБиХ примао мито преко посредника за помиловања која је потписивао.

Потврђено је да Будимир није поштовао закон и није се као што је то морао консyлтовао са потпредсједницима ФБиХ прије потписивања помиловања.

Тужиоци су презентовали више случајева примања мита урчених Будимиру и Баришићу.

Изнесена је бојазан да би Будимир и Баришић уколико им се не одреди притвор напустили БиХ јер имају хрватско држављанство.

Адвокати осумњичених тражили да се рочиште одгоди за сутра.

Адвокат Живка Будимира, Бранка Праљак је рекла да је већ на овом рочишту повријеђено основно право на одбрану, те да одбрана није презентовала ниједан доказ.

Будимир је рекао да нема намјеру да напусти БиХ.

- Разлог да то чиним немам те молим Суд да не примјени ту мјеру – рекао је предсједник ФБиХ.

Адвокат Петра Баришића, Никица Гржић оспоравао је надлежност Суда БиХ у овом случају, тврдећи како између БиХ и Хрватске постоји споразум и у случају да Баришић побјегне, Хрватска би водила процес против њега и у Хрватској или би га изручила БиХ.

Адвокат Сауда Кулосмана, Сенад Крехо каже како се његовом клијенту на терет стављају два кривична дјела и то противзаконито посредовање и давање мита.

- Тужилаштво БиХ нема ниједан доказ о томе осим SMS поруке да је дао упутства неком Армину Куловцу да уплати новац на неки тамо рачун – рекао је Крехо.

Он тврди да се у извјештају SIPA не помињу његова недјела.

Зубак Дражен Адвокат Ивана Јурчевића, Дражен Зубак тврди да је Јурчевић од октобра 2012. године. у лошим односима са Будимиром и Баришићем због ревизије бораца.

Адвокат Хидајета Халиловића, Милорад Рашевић тврди да Комисија за помиловање која дјелује при Федералном министарству правде, а у којој је радио Халиловић није предложила ниједно помиловање у 157 случајева који се помињу као спорни.

Рекао је да Комисија да је дала негативно мишљење, да о томе постоје сви засписници и тврди да нема никаквог разлога за одређивање притвора његовом штићенику.

Након завршеног рочишта Будимир, Баришић, Кулосман, Јурчевић и Халиловић судницу су напустили са лисицама на рукама.

Хаџић: Сутра више информација

Адвокат Рагиб Хаџић је након једноипочасовног разговора са Живком Будимиром рекао да су “размијенили неке податке и чињенице које су интересантне за одбрану”.

- То ћемо изнијети сутра, а више информација у овом тренутку не бих износио – рекао је Хаџић.

Будимир се јако добро држи, додао је, и то ми се допада.

- Он је убијеђен да је у питању нешто сасвим друго, а не кривично дјело - рекао је Хаџић.

Упитан да ли је у питању неки политички процес, Хаџић је рекао да ће бити времена и да се размотре те ствари.

Истакао је да је крајњи рок да се Суд БиХ одреди према приједлогу Тужилаштва сутра до 18 часова.

- Данас од 18 часова тече рок када је ријеч о Тужилаштву БиХ, а сутра до 18 часова треба да се одржи рочиште. Уколико ће оно бити обављено судија дежурни за претходни поступак ће нас обавијестити - казао је Хаџић.

Одговарајући на питање зашто се Будимир бранио ћутњом казао је да се јуче тако бранио, а да ли ће то бити убудуће видјеће се.

Будимир се терети по двије основе

Сазнајемо да Тужилаштво Бих Будимира терети по двије основе.

Једна је сумња да је примао мито за помиловања, а Тужилаштво БиХ инсистира како је он на основу Закона у помиловању ФБиХ требао тражити и сагласност два потпредсједника ФБиХ.

Међутим у члану 2. тог закона прецизира се да ће предсједник ФБиХ Живко Будимир прије доношења одлуке само обавити консултације са потпредсједницима.

Комисија за помиловања федералног министарства правде коју води Хидајет Халиловић упутила је приједлог за помиловање Мерседа Хаџића званог Мирсо Швицарац, међутим министар правде ФБиХ Зоран Микулић казао је да Будимир није био обавезеан да потпише приједлог и да је “одлука била његова”.

Будимир помиловао Швицарца, Орића...

Предсједник Федерације БиХ Живко Будимир је у року од 20 мјесеци одлукама о помиловањима од престалог дијела казне ослободио укупно 32 затвореника, условно пустио њих девет, те за чак 59 скратио затворске казне.

Ко је све међу њима?

Од маја 2011. до децембра 2012. године предсједник Федерације БиХ Живко Будимир је од 435 захтјева за помиловање затвореника у ФБиХ, уважио њих 162. 

Будимир је тако у року од 20 мјесеци одлукама о помиловањима од престалог дијела казне ослободио 32 затвореника, условно пустио њих девет, те за чак 59 скратио затворске казне.

Распон казни затвора на које су осуђени помиловани је од шест мјесеци до 15 година затвора.

Оно што је предмет тужилачке истраге је помиловање једног од најопаснијих криминалаца у БиХ Мерседа Хаџића, званог Мирсо Швицарац, који се иначе доводи у везу с криминалном групом Зијада Турковића, а који је по Интерполовој потјерници ухапшен у Хрватској, а затим изручен БиХ.

Прије помиловања Швицарац се налазио у Казнено-поправном заводу Зеница на издржавању двоипогодишње казне због покушаја убиства Фатмира Мујаја у сарајевском клубу “Инкогнито” крајем 2008. године.

Одлука о помиловању Мерседа Хаџића донесена је 29. аугуста прошле године.

Занимљиво, приједлог за помиловање Мерседа Хаџића Живку Будимиру упутио је актуални министар правде ФБиХ Зоран Микулић, који, према информацијама ФТВ-а, није обрађиван током ове истраге Тужилаштва БиХ.

Иначе, Тужилаштво, између осталог, истражује и Будимирово помиловање Елвиса Хоџића, који је такође због покушаја убиства осуђен на 22 мјесеца затвора.

Међу помилованим је и Сања Вулета, осуђена на десетогодишњу казну затвора због помагања у убиству Блашка Кнезовића у Мостару 2003. године. 

Будимир је помиловао и Идриза Зијадића са Илиџе, који је служио затворску казну од пет година и четири мјесеца због убиства, Белму Брулић, осуђену на седам и по година затвора због убиства свог мужа Халила Роговића из Живиница, који је служио 10-годишњу затворску казну такође због убиства.

Предсједник ФБиХ је помиловао и Омера Наргалића осуђеног на десет година и четири мјесеца такође због убиства.

Међу ''звучним'' именима које је Будимир помиловао је и Насер Орић, ратни командант сребреничке одбране, којем је двогодишња казна за незаконито држање оружја преиначена у условну у трајању од четири године.

Примјера ради, у прошлој је години Предсједништво БиХ од 22 захтјева донијело свега једну одлуку о помиловању осуђеника.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је од 90 захтјева такођер донио једну одлуку.

С друге стране, предсједник Федерације Живко Будимир прошле је године помиловао 64 особе.

Инцко зачуђен хапшењем

Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је да је свако невин док се не докаже да је крив.

Он је истакао је да је зачуђен начином хапшења Будимира те навео да му је необично да се приликом хапшења појавило 20 телевизијских камера.

Каркин: Будимир не жели да га заступам

Фахрија Каркин није више члан одбране Будимира, а умјесто њега у правном тиму су Бранка Праљак, Алмин Даутбеговић и Рагиб Хаџић, адвокат из Зенице и потпредсједник странке Странке правде и помирења.

Адвокат Фахрија Каркин изјавио је “Гласу Српске” да је до прије сат времена био адвокат Живка Будимира.

- Живко Будимир ми је лично рекао да не жели да га ја више заступам. Прије сат времена сам се чуо са тужиоцем Олегом Чавком и питао да ли могу да посјетим свог клијента око 16 часова. Он је рекао да нема никаквих проблема и ја сам отишао на породични ручак - истакао је Каркин.

Прије сат времена звала ме је тужилац Дијана Кајмаковић и рекла ми како “мој клијент жели да се чује са мном”, додао је.

- Разговарао сам са Будимиром и он ми је захвалио на досадашњем заступању. Док је био у SIPA био сам му добар адвокат, а сада када је дошао у Тужилаштво више нисам - казао је Каркин.

Не знам шта се у року од сат времена догодило па да одустане од мене, навео је Каркин.

Каркин је рекао је да је синоћ у просторијама Агнције за истраге и заштиту (SIPA), са осталим адвокатима, присуствовао саслушању његовог клијента.

Каркин је рекао да би било врло неетички да он предвиђа да ли ће бити уопште затражен притвор за Будимира.

- Нама је синоћ речено да ће током дана главни тужилац Тужилаштва БиХ одлучити да ли ће се уопште слати приједлог за одређивање притвора Будимиру - рекао је Каркин.

Он је истако да је адвокатима врло прецизно речено, и чињенично и правно, шта се Будимиру ставља на терет, а то се углавном односи на молбе за помиловања и одлуке поводом њих.

Каркин процјењује да је хапшење Будимира изведено тако да се томе да публицитет, да би се на тај начин, како је рекао, “подржао предмет”.

- Свако је за то да се разбија корупција, међутим нема сваки дан да се хапси предсједник и да се опкољавају зграде Предсједништва - закључио је Каркин.

Приједлог притвора за девет особа

Тужилаштво БиХ ће према Суду БиХ упутити приједлог за одређивање мјера притвора за укупно девет особа које су ухапшене у јучерашњим акцијама.

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић рекао је да се четири особе ухапшене у акцији “Мемори” сумњиче за организовани криминал и неовлашћен промет опојним дрогама.

- Биће предложен притвор за пет осумњичених из акције “Патриот” и “Правда”. Приједлог притвора биће упућен за Живка Будимира, Петра Баришића, Сауда Кулосмана, Хидајета Халиловића и Ивана Јурчевића. Ови осумњичени су у присуству адвоката испитани од стране истражног тима Тужилаштва БиХ. Они су се бранили ћутњом осим Јурчевића који је изнио своју одбрану - казао је Грубешић.

Он је нагласио да ће Тужилаштво БиХ предложити 30 дана мјера притвора због опасности од бјекства осумњичених јер неки од њих посједују двојно држављанство.

Истакао је да ће притвор бити предложен због постојања опасности да би боравком на слободи могли ометати истрагу и вршити утицај на свједоке и саучеснике.

Тужилаштво БиХ наставља истрагу у правцу подизања оптужнице, додао је он.

- Ријеч је о најопсежнијој акцији у постдејтонској БиХ када је ријеч о корупционим дјелима чији су извршиоци високи функционери - рекао је Грубешић.

Он није открио гдје се тренутно налазе осумњичени али је казао да је сада одлука на Суду БиХ који треба у року од 24 до 48 часова да се одреди према приједлогу Тужилаштва БиХ.

Будимир пребачен у Тужилаштво БиХ

Предсједник Федерације БиХ Живко Будимир је из притворске јединице МУП-а Кантона Сарајево, пребачен у Тужилаштво БиХ.

Према првим информацијама, до којих је дошао “Глас Српске” шест особа које су јуче ухапшене налазе се у Тужилаштву БиХ, међу њима је и савјетник предсједника ФБиХ за питања бораца Петар Баришић.

Незванично се сазнаје да је тројици или четворици притвор већ одређен.

 Чланови породице Петра Баришића у Тужилаштву БиХ

У зграду Тужилаштва БиХ ушла је и породица Петра Баришића, која се није дуго задржала јер им није дозвољено да се сретну са њим.

Како “Глас Српске” сазнаје породица је оставила одјећу за Петра Баришића, а потом се удаљила у аутомобилима “мерцедес” и “поло”.

Чланови породице Петра Баришића нису давали изјаве за медије.

Бошњакова “случајно” испред зграде Тужилаштва БиХ

Новинар “Гласа Српске” који се налази испред зграде Тужилаштва БиХ, каже да се испред зграде појавила и Будимиров савјетник за медије Лаура Бошњак.

Она је присутним новинарима поновила исте информације од јуче и рекла како се “случајно” нашла испред зграде Тужилаштва БиХ.

- Возила сам се у таксију и видјела новинаре - рекла је она.

Ни Бошњакова се није дуго задржала у згради Тужилаштва, а након изласка рекла је да не зна да ли је Будимиру одређен притвор.

Ухапшени из SIPA пребачени у притворску јединицу МУП-а КС

Из Тужилаштва БиХ је саопштено да ће особе која су јуче ухапшене у оквиру акција “Патриот”, “Правда” и “Мемори”, данас бити испитане у својству осумњичених.

Након тога, Тужилаштво ће за одређени број осумњичених предложити одређивање притвора, а за друге мјере забране.

“Глас Српске” сазнаје да се ухапшени више не налазе у згради СИПА него у притворској јединици МУП-а Кантона Сарајево.

Сви они би Тужилаштву БиХ требали бити предати између 12 и 13 часова.

У акцијама “Патриот”, “Мемори” и “Правда” ухапшено 20 особа

У оквиру три повезане акције Агенције за истраге и заштиту (SIPA) кодних назива „Патриот”, „Мемори” и „Правда” слободе је лишено 20 лица, међу којима је и предсједник Федерације БиХ Живко Будимир и Петар Баршић, потврдила је службеник SIPA Кристина Јозић.

Она је новинарима рекла да су акције изведене по наредби Тужилаштва БиХ и уз подршку припадника Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА), МУП-а Републике Српске, те МУП-ова Кантона Сарајево, Средњобосанског кантона и Херцеговачко-неретванског кантона и Тужилаштва Кантона Сарајево.

- Лица се доводе у везу са извршењем кривичних дјела из области корупције и подмићивања, те кривичних дјела организованог криминала у вези са неовлаштеним прометом наркотика. Данас су претреси извршени на 23 локације на ширем подручју БиХ - рекла је Јозићева.

Према њеним ријечима, лица су приведена у службене просторије SIPA у Источном Сарајеву гдје ће бити извршена криминалистичка обрада коју проводе заједнички истражни тимови састављени од представника Тужилаштва БиХ, Кантоналног тужилаштва Сарајево и SIPA.

Након криминалистичке обраде ухапшени ће бити предати у надлежност Тужилаштва БиХ.

Припадници SIPA су паралелно са ове три акције извршили и четврту на подручју Широког Бријега која није повезана са наведеним акцијама.

- Ријеч је о размјени информација и припадници СИПА су извршили претрес локације на подручју Широког Бријега. Ради се о сумњи на кривично дјело неовлаштеног промета опојним дрогама - додала је Јозићева.

Оперативне акције Патриот”, „Мемори” и „Правда” су повезане.

Девет особа које су ухапшене у оквиру оперативне акције „Мемори” доводе се у везу са случајем заплијене 110 килограма марихуарне у Црној Гори у фебруару ове године.

Првоосумњичени из акције „Мемори” доводи се у везу са помиловањима која се истражују у оквиру акције „Патриот”, у којој је слободе лишено десет лица укључујући и предсједника ФБиХ Живка Будимира.

У оквиру акције „Правда” ухапшен је предсједник Комисије за помиловања ФБиХ Хидајет Халиловић.

Тужилаштво БиХ је раније саопштило да су слободе лишени Б. Ж., Х. Х., П. Б., С. К., А. К., М. С., М. П., Р. В., Е. Ћ., А. С., Д. М., Ђ. В., Б. М., Б. Е., В. С., И. Л., М. Д. и Д. Ж.

Они се сумњиче за кривична дјела злоупотреба положаја или овлашћења, противзаконито посредовање, примање и давање мита, организовани криминал и неовлаштени промет опојним дрогама.

Током истражних активности извршен је претрес кабинет предсједника ФБиХ у згради Предсједништва БиХ, те кабинет предсједника ФБиХ у Мостару, у згради Владе ФБиХ.

Претрсен је и дио просторија Федералног министарства правде у којима се налази радни простор Комисије за помиловање ФБиХ, а претресено је и више станова на подручју ФБиХ.

Микулић: Будимир не може имати имунитет од кривичног гоњења

Министар правде ФБиХ Зоран Микулић потврдио је раније новинарима да предсједник Федерације БиХ Живко Будимир не може имати имунитет од кривичног гоњења, те да може бити ухапшен, што је и учињено, то јесте да не може бити заштићен имунитетом.

Он сматра да је свака одлука Комисије за помиловање која дјелује при Федералном министарству правде у складу са законом, те да предсједник Федерације БиХ има право да ту одлуку одбије или да да своје мишљење.

Једино је, каже, проблем ако неко за то узима новац.

- Предсједник Федерације не мора испоштовати приједлог Комисије, може га одбити или дати своје мишљење, и све то је у оквиру закона. Колико год Комисија предложи захтјева у оквиру је закона. Колико год предсједник да помиловања у оквиру је закона и за то има уставне овласти. Није то проблем, једино је проблем ако неко за то узима новац - казао је Микулић.

Он прецизира да је Комисија од маја 2011. до децембра 2012. године предсједнику ФБиХ прослиједила око 440 предмета, а предсједник ФБиХ је дао 116 помиловања.

Од тога 50 захтјева није било у складу с мишљењем Комисије, с обзиром на то да Комисија цијени и мишљење суда.
Министар појашњава процедуру према којој се захтјев за помиловање подноси Федералном министарству правде.

Комисија за помиловања тај захтјев обрађује и упућује га суду који је дотичну особу осудио, а суд даје мишљење.

Ако се окривљени налази у заводу за издржавање казне, мишљење се тражи и од тог завода који оцјењује понашање окривљеног, а консултујуу се и друге установе, као што је установа за социјални рад.

Када се прикупе сва та мишљења Комисија саставља извјештај са својим приједлогом, који након стављања потписа министра правде, просљеђује предсједнику Федерације БиХ у року од 60 дана од дана захтјева за помиловање.

У складу са Уставом и законом који регулше ову област, делегати и чланови Парламента Федерације, као и чланови кантоналних законодавних тијела, могу се позвати на имунитет од кривичне и грађанске одговорности, а предсједник и потпредсједници Федерације, чланови Владе Федерације, као и чланови кантоналних влада, могу се позвати на имунитет од грађанске одговорности.

Особе које уживају ово право могу се позвати на имунитет у било које вријеме за поступке извршене у оквиру дужности тих особа у наведеним институцијама, али се он не може сматрати општом препреком за кривично гоњење или покретање парничног поступка.

У члану 10. Устава ФБиХ стоји да се предсједник ФБиХ, премијер, замјеник премијера и чланови владе не могу кривично гонити нити одговарати у грађанском поступку за било коју радњу учињену у вршењу функције.

У Будимировом случају, он се може позвати на имунитет, а хоће ли бити притворен зависи од тога за шта тачно га се терети, све зависи од тога ради ли се о “гријеху” у вршењу функције у власти или о прекорачењу надлежности.

Правници тумаче да се, уколико се ради о прекорачењу надлежности, кривични поступак може наставити, а уколико не, онда Будимир не може бити притворен.

- Уколико се предсједник ФБиХ Будимир позове на имунитет тада органи гоњења морају затражити став од Мандатно-имунитетне комисије Парламента, јер га је Парламент бирао, а она ће одлучити да ли се ради о обављању његових послова, када виде оптужни захтјев, у оквиру његове надлежности и тада га штити имунитет. Ако је прекорачио овласти и радио нешто што је изван његових овласти, поготово ако постоји основана сумња да је починио кривично дјело, Комисија му скида имунитет и надлежни органи настављају поступак - казао је проф. др. Касим Трнка за ТВСА.

Радончић честитао агенцијама и тужиоцима

Министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић честитао је данас полицијским агенцијама и тужиоцима у БиХ на успјешном послу поводом полицијске акције којом се расвјетљава криминално и коруптивно дјеловање предсједника Федерације БиХ Живка Будимира, саопштено је из ресорног министарства.

Радончић је честитао Обавјештајно-безбједносној агенцији (ОБА) и Агенцији за истраге и заштиту БиХ (SIPA), наводећи да су професионализам и преданост тих агенција на овом предмету довели до тога да надлежни тужиоци могу почети са процесуирањем кривичних дјела.

Министарство безбједности БиХ недавно је констатовало да се у безбједносним и правосудним структурама БиХ коначно почео стварати ефикасан систем и амбијент који ће довести до енергичног санкционисања починилаца кривичних дјела, без обзира о коме је ријеч или на којој функцији се налази.

У саопштењу се наводи да ће борба против организованог криминала и корупције и њихово непоколебљиво откривање и документовање и даље бити апсолутни приоритет агенција за провођење закона.

 

*

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана