Будимир: У БиХ постоји велика опасност од тероризма

Срна
Будимир: У БиХ постоји велика опасност од тероризма

БАЊАЛУКА - Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир рекао је да у БиХ постоји велика опасност од тероризма и да нико не зна број враћених ратника "Исламске државе" са Блиског истока, који је сигурно велики, истичући да заједничке институције које се баве питањима безбједности избјегавају ово горуће питање.

"Сигурно је да постоје људи који су прикривени у неком свом дјеловању, а повезани су са радикалним исламизмом у БиХ и региону, на Косову и Метохији и у Сјеверној Македонији. О тим стварима мора да се разговара стручно и сваки пут треба указати да агенције попут МУП-а Републике Српске морају да буду укључене у све токове и да размјењују информације", рекао је Будимир новинарима у Бањалуци.

Он вјерује да се то десило са полицијским безбједносним агенцијама Њемачке и Аустрије послије недавног терористичког напада на фестивалу у граду Солинген на западу Њемачке.

Будимир је навео да је исламистична интернационала, која је ратовала за вријеме сукоба на простору бивше Југославије, глобално повезана, као што је постојала веза од Сарајева до Кабула.

Он је рекао да су потом изведене терористичке активности 11. септембра 2001. године у Њујорку које су такође имале "босанску везу" која је и даље жива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана