Будимир: Суђење Додику дио напада на Српску

Срна
Будимир: Суђење Додику дио напада на Српску

БАЊАЛУКА - Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Жељко Будимир изјавио је да је суђење предсједнику Републике Милораду Додику дио великог политичког пројекта, а то је напад на Српску, њене институције, имовину, истакавши да ће она из те битке изаћи као побједник.

-То је удар на најважнију институцију предсједника Републике, посебно предсједника Додика, који симболизује суверенистичку политику Републике Српске и не одустаје од Дејтонског мировног споразума - истакао је Будимир.

Будимир је нагласио да се иза свега крије и напад на имовину Републике Српске, те да они који суде рачунају да ако уруше институцију предсједника Републике, да ће остале институције пасти саме од себе.

-Али, то се неће дестити. Република Српска не смије да допусти да њен предсједник буде осуђен због тога што је поштовао Устав. Свима треба да буде јасно да је БиХ колонија и да се налазимо у неоколонијализу, у пуном капацитету - рекао је Будимир за РТРС.

Према његовим ријечима, овдје нико нема никакву одговорност, судија прави фарсу од суђења, Тужилаштво нема никакве доказе већ говори о кредибилитету свједока одбране, позивајући се на неке небулозе.

-У тиму одбране су два најбоља адвоката на простору бивше Југославије и они стално излазе зачуђени из те суднице. Чудна је то симболика, долазите у бивши концентрациони логор за Србе, гдје суде предсједнику Републике Српске зато што је поштовао Устав. То је јединствен случај у историји - напоменуо је Будимир.

Будимир је додао да поништавањем Изборног закона Републике Српске желе да покажу да Република Српска и њена Народна скупштина губе дио законодавне активности, а циљ је да изгубе све и да се то премјести у Парламентарну скупштину БиХ.

-Овдје је циљ дерогирање комплетних институција. Преко Високог судског и тужилачког савјета су извукли дио судске власти, извршну власт су хтјели да прошире па су покушали да направе владу БиХ. Сад је напад на законодавне институције - рекао је Будимир.

Додао је да Уставни суд БиХ, који је постављен тако да у њему мора да постоје и српски представници, сада ради без Срба.

-Сада смо дошли до краја, скинули су рукавице. Имамо странце у Уставном суду који доносе одлуке у складу са бошњачком политиком која је антисрпска. БиХ функционише кроз концепт консензуса. Када тога нема БиХ престаје да буде демократска држава - истакао је Будимир.

Грађани, тврди Будимир, морају да знају да је ово константни напада на Републику Српску и да не престаје, а сви који врше власт у Српској морају да преузму ту врсту одговорности и ту врсту жртве. "Република Српска ће из ове битке изаћи као побједник", нагласио је Будимир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана