Будимир: Српска студентима из Косова и Метохије отаџбина

Срна
Будимир: Српска студентима из Косова и Метохије отаџбина

БАЊАЛУКА - Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир поручио је данас студентима са Универзитета у Приштини, са привременим сједиштем у Косовској Митровици, да је Република Српска њихова отаџбина и да су увијек добродошли.

Будимир је изразио задовољство јер је на Правном факултету Универзитета у Бањалуци организован пријем за ове студенте у оквиру пројекта "Упознај Српску, упознај своје", а са циљем оснажења специјалних и паралелних веза Српске и Србије.

"Студенти који раде и уче под специфичним околностима и сталним терором привремених власти у Приштини треба да виде да је Република Српска њихова отаџбина и да се у њој осјећају као код своје куће. Нама је најважнија сарадња са универзитетима у Србији и то је циљ нашег националног програма", рекао је Будимир новинарима.

Он је студентима поручио да је Српска њихова домовина и отаџбина, а Универзитет у Бањалуци њихов универзитет.

Предсједник Студентског савеза Правног факултета Универзитета у Бањалуци Растко Вучић истакао је значај пројекта "Упознај Српску, упознај своје", који у сарадњи два универзитета од 2013. године окупља студенте са Косова и Метохије и Републике Српске у Бањалуци. "Трудимо се да посјетимо најзначајније институције Српске и разговарамо са највишим функционерима.

Овакви сусрети су значајни јер колеге из Косовске Митровице имају прилику да упознају дијелове региона гдје живе Срби, а управо ми из Српске најбоље знамо шта они проживљавају", рекао је Вучић.

Студент продекан Правног факултета Универзитета у Приштини, са привременим сједиштем у Косовској Митровици Михајло Стоисављевић изразио је задовољство јер је имао прилику да посјети Бањалуку, Републику Српску, гдје се осјећа као код куће

. "Надам се да ћемо и у наредном периоду реализовати овај заједнички пројекат, како бисмо се посећивали, сарађивали и учили једни од других.

Пројекат је важан јер нас спаја са колегама из Српске, са којима се највише разумемо", рекао је Стоисављевић. Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да ова високошколска установа подржава пројекте као што је "Упознај Српску, упознај своје", који промовишу Српску и њене потенцијале у областима образовања, културе, туризма и других.

Помоћник министра породице, омладине и спорта Републике Српске Бранка Малешевић рекла је да ресорно министарство годинама уназад прави акционе планове сарадње са Србијом у омладинским секторима с циљем повезивања младих и њихових организација. "Један од најзначајнијих пројеката који је подстакао запошљавање и самозапошљавање младих Старт ап Српска, финансиран заједничким средствима влада Српске и Србије, гдје је 251 млад човјек из Српске покренуо свој самосталан бизнис", рекла је Малешевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана