Будимир: Српска мора бити принципијелна у спољној политици

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Професор међународних односа Жељко Будимир изјавио је Срни да Република Српска мора бити принципијелна када је ријеч о спољној политици јер је то једини начин да сачува уставну позицију у БиХ и спољно-политичку препознатљивост.

Будимир сматра да се на примјеру ненајављене посјете министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић Малдивима види да је ријеч о спровођењу политике коју је дефинисала СДА.

Он је истакао да је ријеч о континуитету политике представника Бошњака, који се представљају као носиоци суверенитета БиХ.

"Бисера Турковић покушава да искористи сваки секунд мандата да би дјеловала у складу са политиком коју је дефинисала СДА. Бошњаци се представљају као народ који треба да одлучује о спољној политици, унутрашњој политици, економији и свим аспектима живота у БиХ", навео је Будимир.

Он је подсјетио да о спољној политици БиХ одлучује Предсједништво, али да је министар иностраних послова заобилазио институције.

"Политика која се није обазирала на друга два народа, њихова права, Устав. Предуслов функционисања БиХ као политичке заједнице је да раде институције. Министарство иностраних послова је само сервис", навео је Будимир.

Министар спољних послова у Савјету министара Бисера Турковић посјетила је Малдиве, о чему министарство којем је на челу није објавило ни најаву нити саопштење иако се састала са предсједником ове земље Ибрахимом Мохамедом Солихом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана