Будимир: Сарадња на корист грађана Србије и Српске

Срна
Будимир: Сарадња на корист грађана Србије и Српске

БАЊАЛУКА - Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир изразио је увјерење да ће институционалне сарадње Српске и Србије, како оне раније успостављене тако и оне предстојеће, бити на корист унапређења заједничког научно-технолошког и иновацијског простора, као и на корист свим грађанима Српске и Србије.

Будимир је рекао да је у разговору са министром науке, технолошког развоја и иновација Србије Јеленом Беговић и министром информисања и телекомуникација Михаилом Јовановићем истакнут низ важних тема у оквиру сарадње научноистраживачког рада, размјене драгоцјених искустава у реализацији значајних пројеката попут Научно-технолошког парка у Бањалуци, што ће бити крупан корак не само на пољу научнотехнолошког развоја, већ и на пољу останка младих научника и стручњака у Српској.

Он је најавио и интензивирање сарадње у оквиру научне публицистике, али и наставити традицију одржавања "Такмичења за најбољу технолошку иновацију", најдугорочнију заједничку активност између Српске и Србије, те је додао да се настављају активности везане и за рад Андрићевог института, саопштено је из ресорног министарства. Беговићева сматра да је сарадња са Републиком Српском у области науке, технолошког развоја и иновација од изузетног значаја за Министарство науке технолошког развоја и иновација Владе Србије.

"Поносни смо што настављамо заједничке активности у оквиру пројекта 'Такмичење за најбољу технолошку иновацију – ТНТИ', што ће додатно унапредити иновативну снагу наших истраживача. Такође, планирамо интензивирање сарадње у оквиру мреже научно-технолошких паркова, чиме ћемо створити плодно тло за развој нових технологија и пренос сарадње", истакла је Беговићева.

Она је додала да овај вид сарадње омогућава да Србија и Српска заједно раде на рјешавању изазова са којима се суочава савремено друштво и доприносимо бољој будућности за грађане који живе у Србији и Српској. Јовановић је нагласио да, поред тога што Србија са Републиком Српском његује не само одличне пријатељске и билатералне, већ и братске односе, важно је да се јача и унапређује сарадње и у области информационо – комуникационих технологија.

"Спремни смо да стечено искуство и знање у области дигитализације и развоја услуга и инфраструктуре електронске управе поделимо са колегама из Републике Српске у циљу побољшања живота свих наших грађана и даљег раста привреде", рекао је Јовановић.

На састанку је разговарано о свим аспектима добре сарадње у области науке, технолошког развоја, иновација и информационо-комуникационих технологија Српске и Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана