Будимир: Посљедње одлуке Шмита удар на Републику Српску

Срна
Будимир: Посљедње одлуке Шмита удар на Републику Српску

БАЊАЛУКА - Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир рекао је да нико не треба да мисли да је Кристијан Шмит случајно мијењао Кривични закон БиХ, и то након што је Уставни суд БиХ мијењао правила да би одлуке могли доносити без судија из Српске, што је изазвало реакцију Народне скупштине.

Он је навео да су академска заједница у Републици Српској и истакнути стручњаци констатовали да избацивање конститутивности једног народа, у земљи која је мултиетничка, може да буде озбиљан извор нестабилности.
Будимир је нагласио да су посљедње одлуке Шмита удар на Републику Српску, уставноправни поредак и политичко-правни систем БиХ.
-Циљ је једноставан, а то је да се Република Српска уруши и да се са заједничким институцијама БиХ настави такво негативно дјеловање према институцијама Српске и њеним високим политичким и државним функционерима - изјавио је Будимир новинарима у Бањалуци.
Он је изразио увјерење да екипа у БиХ предвођена Американцима и Британцима неће престати да негативно дјелује према Републици Српској.
-Шмит је само инструмент у њиховим рукама. Наравно, ту је и политичко Сарајево, које преко одређених представника жели да инструментализује институције БиХ попут Уставног суда и дјелују против Републике Српске и њених представника - истакао је Будимир.
Кристијан Шмит рекао је да је "одлучио да неће ступити на снагу закон којим се укида обавеза укидања одлука високог представника у Службеном гласнику Републике Српске и Закон о неспровођењу одлука Уставнoг суда БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана