Будимир: Посјета Мађарској постигла успјех на више нивоа

Срна
Будимир: Посјета Мађарској постигла успјех на више нивоа

БАЊАЛУКА - Мађарска Влада показала је да је искрено заинтересована за БиХ, те је дводневна посјета предсједника Републике Српске Милорада Додика и српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић овој земљи у потпуности постигла свој успјех у политичком, економском и дипломатском смислу, оцијенио је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир.

Будимир је истакао да ова посјета представља наставак билатералне сарадње са Мађарском.

"Она је и показатељ да Република Српска има динамику и добру дипломатску праксу да конференције као што је била ова у Мађарској користимо на најбољи начин да представимо проблеме који се налазе у БиХ", рекао је Будимир новинарима.

Он је оцијенио и да је, са друге стране, посјета била прилика и да се мађарским партнерима и другим званичницима из земаља региона и свијета, који показују интересовање за БиХ, представи политичка криза у тој земљи, а која је индукована из одређених западних центара, прије свега САД и Велике Британије, те не доприноси ни економској ни политичкој стабилности БиХ.

Будимир је указао да је Мађарска мјесто гдје званичници Републике Српске могу изнијети свој став, те показати да односи у БиХ могу бити и другачији.

"Наша делегација је у Мађарској била у саставу предсједника Српске и српског члана Предсједништва БиХ, који су изнијели наше ставове о ситуацији на свим нивоима у БиХ, односно представили проблеме у БиХ, али и могућа рјешења тих проблема", рекао је Будимир.

Он је упозорио да опструција која долази из Брисела, Лондона и Америке није усмјерена само против Републике Српске.

"Врло сличан однос имају и према Мађарској, тако да се бојим да се ту не ради само о геополитичким или економским питањима, него о идеолошком односу који се не мијења, а који је посљедица деведесетих година, када су направљене одређене западне матрице, које више не одговарају времену у којем се налазимо. Кажњавати некога у БиХ јер се придржава Устава је сулудо", рекао је Будимир.

Цвијановићева и Додик током дводневне посјете Мађарској састали су се мађарским премијером Виктором Орбаном, предсједницима Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, Азербејџана Илхамом Алијевим, Татарстана Рустамом Минихановом, Туркменистана Сердаром Бердимухамедовом. Разговарали су и са предсједником Србије Александром Вучићем.

У оквиру посјете Мађарској, поводом обиљежавања Националног дана ове земље - Светог Стефана /Иштвана/, Додик и Цвијановићева присуствовали су и Свјетском првенству у атлетици у Државном атлетском центру у Будимпешти, те у Сентандреји, на позив Његовог преосвештенства епископа будимског Лукијана, прослави великог православног празника Преображења Господњег.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана